flickr.com
StoryEditor

Technologických gigantov zo Silicon Valley tlačia k múru aktivisti, chcú budovať lepší svet

16.07.2018, 19:00
Autor:
areare
V posledných mesiacoch sú protesty zamestnancov technologických gigantov ako Google, Microsoft či Amazon v zahraničných médiách pomerne často spomínanou témou.

Nadnárodné spoločnosti v Silicon Valley čelia vzrastajúcemu rozhorčeniu. Konkrétne nepokojom priamo v radoch svojich zamestnancov. Pracovníkom spoločností Microsoft, Google či Amazon sa nepáčia etické princípy ich zamestnávateľov. Zakladajú preto skupiny, ktoré majú slúžiť ako odbory. To je v Silicon Valley novinka. Rebelujícím zamestnancom pritom hrozí vyhadzov.

V posledných mesiacoch sú protesty zamestnancov technologických gigantov ako Google, Microsoft či Amazon v zahraničných médiách pomerne často spomínanou témou. Ide o "trend", s ktorým ešte donedávna nemali spoločnosti v Silicon Valley skúsenosť. Predtým totiž zamestnanci skrátka prišli do práce, robili na svojich projektoch a o firemnej politike moc nehovorili, píše server The Atlantic.

To sa však v posledných mesiacoch mení. Nespokojným pracovníkom v IT pritom nejde o zvýšenie platu či lepšie pracovné podmienky. Podľa spravodajského serveru WikiTribune sa strachujú o to, či sa naozaj podieľajú na vzniku výrobkov a služieb, ktoré robia svet lepší. 

Kvôli mnohým dôvodom skôr etického charakteru tak tlačia zamestnanci skrz protesty a otvorené listy na top management. Napríklad kvôli kontroverznému projektu Maven, ktorý sa týka spoločnosti Google. Ten má za úlohu analýzu záberov z dronov americkej armády.

Za protest vyhadzov

Hlasným nesúhlasom sa však zamestnanci vystavujú riziku, že budú prepustení. Podľa serveru CNBC sú totiž viazaní mnohými striktnými pravidlami a kódexmi, a tak je ich sloboda slova v súkromných podnikoch obmedzená. Zamestnávateľ môže so svojimi podriadenými rozviazať pracovný pomer zo všetkých možných dôvodov, obmedzujú ho len striktné pravidlá, ktoré sa týkajú diskriminácie.

V takýchto prípadoch by napríklad na Slovensku, ale aj iných svetových krajinách, hájili záujmy zamestnancov odbory. Tie však v Silicon Valley chýbajú.

To potvrdzuje aj ekonóm investičného fondu Quant Aleš Michl. Dôvodom je podľa neho už tak dosť ľavicovo pôsobiaca podnikateľská sféra Silicon Valley. "Je to jedna veľká komunita. Počujeme odtiaľ o rovnakom príjme pre všetkých, znižovaní rozdielu medzi bohatými a chudobnými, zdaneniu bohatých a podobne," uvádza pre iDNES.cz Michl.

Na zriadenie odborových organizácií tak doposiaľ v Silicon Valley nedošlo. "Je zásadnou výhodou nemať odbory. Ak by sme mali pracovné pravidlá, aké majú firmy s odbormi, všetky spoločnosti v Silicon Valley by skončili," citoval server Euro.cz spoluzakladateľa firmy Intel Roberta Noycea.

Funkciu odborov sa tak snažia prevziať skupiny ako Tech Workers Coalition či coworker.org. Pomáhajú zamestnancom, aby mohli vybudovať konsenzus, spracovať najrôznejšie petície a účinne obhajovať svoje práva. Ďalšie organizácie ako Amnesty International a Human Rights Watch sa snažia zamestnancom pomôcť pri komunikácii s manažmentom.

Nová sila zo San Francisca

V spolupráci s aktivistickými organizáciami tak minulý mesiac presvedčili zamestnanci Google svojich nadriadených, aby neobnovili zmluvu ohľadom vývoja umelej inteligencie (AI), ktorá by pomohla analyzovať obrázky zhotovené armádnymi dronmi. Cez štyri tisíc zamestnancov kvôli vládnemu projektu Maven podpísalo petíciu. Niekoľko desiatok dokonca opustilo svoje pracovné kresla.

"Máme obrovskú silu. Učíme sa ju rozoznať a používať ju, pretože sme tí, ktorí veci budujú a stavajú," citovala agentúra Reuters člena organizácie Tech Workers Coalition Tylera Breisachera. Skupina vznikla v roku 2015, od prezidentských volieb v roku 2016 počet jej členov rýchlo vzrástol.

Aktivistické tendencie zamestnancov v Silicon Valley sa začali výrazne prejavovať s príchodom obáv zo zneužívania osobných údajov na sociálnych sieťach. Významným míľnikom bol škandál Facebooku, ktorý sa týkal využitia osobných dát kvôli podpore volebnej kampane Donalda Trumpa.

Od tej doby sa stalo pravidlom, že sa viac ako 50 zamestnancov schádza na pravidelnej schôdzi organizácie Tech Workers Coalition v San Franciscu. Účastníci tvrdia, že medzi sebou zdieľajú svoje skúsenosti a radia si. "Máme širokú sieť komunitných skupín, neziskových skupín a odborov, ale najlepšie vzdelanie prichádza so skúsenosťami novo prichádzajúcich zamestnancov," uviedla skupina coworker.org.

Nepokoje v Amazone aj Microsofte

Rovnako ako v Google sa však nechávajú počuť aj zamestnanci v Amazone. V otvorenom liste žiadajú, aby spoločnosť prestala predávať technológiu na rozpoznávanie tvárí a upozorňujú, že by softvér mohol porušovať práva na ochranu súkromia. Ich tendenciu podporili aj akcionári.

Cez 300 zamestnancov Microsoftu vyzvalo vedenie spoločnosti, aby odstúpilo od zmluvy za 19,4 miliónov dolárov s Úradom pre prisťahovalectvo a výber ciel (ICE). Na ten sa zniesla kritika ohľadom oddeľovania detí od rodín nelegálnych migrantov.

01 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 02 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy? 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-05 12:30:00 - Feat.: - Title: Google bude opäť brázdiť slovenské ulice, navštívi všetky kraje. Pozri sa, kde a v ktorých mestách ho už čoskoro uvidíš
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:49