StoryEditor

Moskovský novinár: Trump mal voči Rusku vystupovať agresívnejšie

18.07.2018, 00:00
Naozaj ma prekvapilo, ako pozitívne naladený bol americký prezident voči spolupráci s nami, tvrdí pre HN Michail Korostikov, expert Carnegieho centra v Moskve analytik zahraničnej politiky ruského denníka Kommersant.

Vladimir Putin a Donald Trump majú za sebou prvý samit. Splnilo toto ostro sledované stretnutie vaše očakávania?
V skutočnosti som bol z neho trochu prekvapený. Vedel som, že Donald Trump nebude až taký agresívny voči ruskej politike, ako by si možno želali niektorí ľudia v Spojených štátoch. Ale naozaj som neočakával, že bude až tak hrať za náš tím. Mimochodom, nemyslím si, že to z hľadiska ďalšieho vývoja vzťahov Ruska so Spojenými štátmi bude dobré.​

Prečo nie je dobré, že Trump ukázal na samite Putinovi priateľskú tvár?
Pre nás by bolo lepšie, keby bol trochu agresívnejší. V Kongrese padli obvinenia zo strany bývalého šéfa FBI Roberta Muellera, že ruskí oligarchovia pomáhali Trumpovi v predvolebnej kampani. A ten sa napriek tomu rozhodol, že sa na samite ukáže ako veľmi dobrý priateľ Vladimira Putina. Nie som si istý, či to našim vzťahom skutočne pomôže. Bolo by oveľa užitočnejšie, keby viac vystupoval v rámci tradičného amerického politického naratívu.

Chcete naznačiť, že by sa mu takéto správanie mohlo vypomstiť?
Ak by teraz došlo k impeachmentu a Trumpa by odvolali, napríklad pre obvinenia, že nejakým spôsobom zradil Spojené štáty, tak budúci prezident by bol voči Rusku oveľa agresívnejší, než je on. Mňa naozaj prekvapilo, ako pozitívne naladený bol Trump voči spolupráci s Ruskom.

Čo považujete za hlavný výsledok tohto stretnutia?
Rusko pred samitom pripravilo návrh finálnej rezolúcie, ale k žiadnej mimoriadnej dohode nakoniec nedošlo. Trump s Putinom nepodpísali nijaký takýto dokument. Hovorili najmä o jednotlivých bodoch spolupráce, predovšetkým o obnovení komunikačných kanálov, ktoré existovali pred tým, ako sa naše vzťahy dostali do súčasného stavu. A práve na obnovení komunikácie budú obe krajiny pracovať v najbližšej budúcnosti.

Takže dlhoočakávaná schôdzka okrem toho nič nepriniesla?
Z môjho osobného pohľadu bolo stretnutie medzi ministrami zahraničných vecí oboch krajín Sergejom Lavrovom a Mikeom Pompeom, ktoré sa konalo v rovnakom čase ako samit prezidentov, oveľa dôležitejšie než schôdzka Trumpa s Putinom. A to predovšetkým z hľadiska praktických krokov smerom k normalizácii vzťahov. Základným cieľom prezidentského stretnutia totiž bolo, aby sa lídri videli, našli si čas na vzájomný rozhovor. Dosiaľ totiž spolu komunikovali len v rámci väčších samitov. Avšak žiadny veľký výsledok nebol dosiahnutý. Na druhej strane, aj očakávania od tejto schôdzky boli menšie než od júnového samitu Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Napriek tomu, môže sa táto schôdzka stať začiatkom novej éry vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom?
Absolútne si to nemyslím. Rozhodne to nebude začiatkom žiadnej novej éry. Neexistuje žiadny dôkaz, že sa vzťahy medzi oboma krajinami zmenia. V tejto súvislosti chcem pripomenúť, že nie prezident Trump, ale americký Kongres má takmer neobmedzenú moc. Môže zablokovať, zvrátiť alebo odložiť akékoľvek rozhodnutie Spojených štátov. Trump v tomto smere nemôže urobiť vôbec nič. Platí to obzvlášť v komplikovanej situácii, v ktorej sa prezident teraz nachádza.

Má tento samit vôbec potenciál niečo zmeniť?
Podľa mňa sa absolútne nič nezmení. Pripomeňme si, ako priateľsky sa pred pár mesiacmi správal Donald Trump na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. V Pekingu hovoril o dobrých vzťahoch medzi oboma krajinami. Keď sa však vrátil do Spojených štátov, vyhlásil Pekingu obchodnú vojnu a zverejnil mnoho protičínskych opatrení v ekonomickej aj politickej oblasti. Takže ja si myslím, že aj keď Trump bude hovoriť o veľkom priateľstve, netreba to brať príliš vážne.

Môže Trump priniesť niečo nové v politike voči Rusku?
Nie. Ak by mohol doma povedať čo len slovo v prospech Ruska, urobil by to. Lenže on nemôže Rusku priniesť nič, pretože nemá v rukách žiadnu reálnu možnosť rozhodovať o akýchkoľvek obchodných či politických krokoch. A platí to nielen voči Rusku, ale vo všetkých kľúčových otázkach, ako sú sankcie, clá na oceľ a hliník, ukrajinská kríza či vzťahy s Európskou úniou. O všetkom dôležitom, čo treba urobiť, rozhoduje Kongres. Trump v týchto veciach nezmôže nič. Preto všetky uvedené rokovania nemali žiadnu možnosť niečo zmeniť.

Všetky očakávania, že by sa z Ruska a Spojených štátov mohli stať opäť partneri, sú teda iba čistou utópiou?
Áno, samozrejme. Jediná vec, o ktorej môžeme a musíme vážne debatovať, je nevyhnutnosť pokračovať v platnosti dohody Start o obmedzení strategických striel. Preto si myslím, že sa začnú rokovania o predĺžení tohto dokumentu. Veď už pred týmto stretnutím americké bezpečnostné kruhy, mám na mysli predovšetkým ministerstvá obrany a zahraničných vecí, vždy zdôrazňovali, že žiadny rusko-americký spor nemôže obom krajinám zabrániť v porušení tejto bezpečnostnej dohody, iba jadrové zbrane. A ja s týmito slovami plne súhlasím.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:38