junckerTASR/AP
StoryEditor

Brusel zvažuje clá na uhlie, lieky a chemické výrobky z USA

19.07.2018, 10:22
Autor:
ČTKČTK
EÚ k opatreniam pristúpi, ak americký prezident Donald Trump zavedie obmedzenia na dovoz európskych áut do USA.

Európska únia by mohla zaviesť clá na uhlie, lieky a chemické výrobky zo Spojených štátov. K opatreniam by pristúpila, ak americký prezident Donald Trump zavedie obmedzenia na dovoz európskych áut do USA. Dnes o tom informoval nemecký denník Wirtschaftswoche. Európska komisia (EK) predpokladá, že opatrenie by sa dotklo dovozu tovaru v celkovej hodnote 8,5 miliardy eur.

"Členské štáty rozhodnú o ďalšej stratégii budúci týždeň podľa toho, ako dopadne návšteva šéfa EK Jeana-Claudea Junckera," povedal nemeckému týždenníku nemenovaný európsky diplomat. Potom by členské štáty do augusta vypracovali zoznam protiopatrení.

Že EÚ na vyhotovení takéhoto zoznamu už pracuje, dnes potvrdila eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová na tlačovej konferencii usporiadanej Nemeckým Marshallovým fondom Spojených štátov v Bruseli. Komisárka dúfa, že plánovaná návšteva najvyššieho predstaviteľa komisie, ktorého ona sama bude v USA doprevádzať, pomôže znížiť napätie.

Malmströmová sa dnes takisto vyslovila za reformu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a vyjadrila presvedčenie, že postup Spojených štátov voči Číne problémy svetového obchodu nevyrieši.

Juncker sa budúci týždeň chystá do Washingtonu na rokovania o obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA. Tie sú napäté od doby, čo americká vláda uvalila clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ a Trump následne opakovane pohrozil, že toto opatrenie rozšíri na európske automobily.

Pretože objem vyvážaných áut z EÚ do USA je výrazne vyšší ako objem uhlia a ocele, budú prípadné protiopatrenia tentoraz ďalekosiahlejšie, uvádza denník. Pokiaľ ide o oceľ, týkajú sa európske odvetné clá pre porovnanie tovaru v objeme len 2,8 miliardy eur, dodáva.

Vývoz amerického uhlia do EÚ sa v posledných rokoch výrazne zvýšil. Zástupcovia chemického priemyslu v EÚ sa zavedenia ciel bránia, pretože sa obávajú Trumpovej odvety.

Juncker sa má s americkým prezidentom stretnúť 25. júla. EK koordinuje obchodnú politiku všetkých 28 členských štátov a jej šéf avizoval, že to chce Trumpovi vysvetliť, uviedla agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:12