StoryEditor

Prvý vedec, ktorý sa spojil s počítačom: Z USA som ovládal svoju ruku v Londýne

20.07.2018, 00:00
Kapitán Kyborg, tak prezývajú britského vedca a profesora kybernetiky Kevina Warwicka. V rozhovore pre HN hovorí, že v budúcnosti sa zmení chápanie toho, čo znamená byť človekom.

Kyborg je hybrid človeka a počítača. Vy ste sa stali tým prvým. Do ruky vám implantovali čip a vaša nervová sústava sa tak prepojila s počítačom. Cítite sa po tom viac umelo?
Áno, v niektorých častiach experimentu som sa tak cítil. V Spojených štátoch napojili môj nervový systém na internet a následne som kontroloval robotickú ruku v Anglicku. Cítil som, čo cíti ruka, čo bolo veľmi silné. Táto ruka bola zrazu časťou môjho tela, aj keď bola na inom kontinente. Povedal som si, že to je veľká vec a v budúcnosti to bude veľmi dôležité. Cítil som sa súčasne aj ako človek, aj ako stroj.


Prvý experiment v tejto oblasti ste realizovali pomerne dávno v roku 1998, ďalší o štyri roky neskôr. Čo sa odvtedy v tejto oblasti zmenilo?
V niektorých oblastiach sa výskum posunul dopredu. Technológie sa používajú na pomoc viacerým ľuďom, ktorí sú paralyzovaní. Tí, ktorí sa nemôžu hýbať, si na to iba pomyslia a pohybujú robotickou rukou, ale stále je to ešte súčasťou výskumu. Ako ste povedali, od môjho experimentu už prešiel nejaký čas a myslel som si, že tieto technológie sa budú viac využívať na liečbu. Ale prekvapilo ma, že sa odvtedy nikto nepokúsil realizovať podobný experiment.


Takže vy ste priekopníkom a zároveň aj jediným výskumníkom, ktorý sa na takýto experiment podujal?
Áno. Nikto iný sa bez toho, aby to medicínsky potreboval, doteraz nerozhodol. Z vedeckého hľadiska je dobré opakovanie experimentu, lebo sa potom dá povedať, či som mal pravdu alebo nie. Podstata vedy je vlastne zistiť viac. Stále mám svoje výsledky a som zvedavý, čo s nimi ľudia spravia. Som trochu sklamaný z toho, že mojou cestou nešiel nikto ďalší.


Prečo si myslíte, že v tom nikto nepokračoval? Obávajú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:32