Reuters
StoryEditor

Spojené štáty ponúkli EÚ dohodu o voľnom obchode. Narazili na odpor

22.07.2018, 09:22
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky minister povedal, že odmieta rokovať so zbraňou pri hlave.

Spojené štáty sa v sobotu na stretnutí ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny 20 najväčších ekonomík sveta (G20) snažili nakloniť si Európu a Japonsko ponukou dohody o voľnom obchode.

Chcú tak zrejme získať väčšiu silu v eskalujúcej vojne ciel s Čínou, uviedla agentúra Reuters. Ponuka však narazila na tvrdý odpor Francúzska.

Chcú voľný obchod

Americký minister financií Steven Mnuchin povedal novinárom, že obnovil návrh prezidenta Donalda Trumpa, aby spojenci zo skupiny najväčších ekonomík G7 medzi sebou zrušili bariéry.

"Ak Európa verí vo voľný obchod, sme pripravení podpísať dohodu o voľnom obchode," vyhlásil Mnuchin. Dodal však, že prípadná dohoda bude musieť zahŕňať zrušenie ciel, necolných bariér i subvencií.

Trumpove clá

Trump rozhneval svoje európske spojencov uvalením dovozných ciel 25 percent na oceľ a desať percent na hliník. Európa na to reagovala odvetnými clami, ktoré sa týkajú napríklad motocyklov Harley-Davidson alebo bourbonu Kentucky.

Trump tiež často kritizuje Európu za desaťpercentné clo na dovoz áut a oznámil, že zvažuje 25-percentné clo na dovoz áut do USA, čo by sa dotklo Európy i Japonska.

O obchodnej vojne sme sa rozprávali s ekonómom:

So zbraňou pri hlave

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v sobotu uviedol, že EÚ by nemala zvažovať začatie obchodných rokovaní s USA, ak Trump najprv nezruší clá na oceľ a hliník a neukončí svoje hrozby zavedenia ciel na autá. "Odmietame rokovať so zbraňou pri hlave," povedal Le Maire.

Mnuchinova ponuka pre EÚ a Japonsko spolu so snahou dodať novú energiu stagnujúcim rokovaniam s Mexikom a Kanadou o modernizácii Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) prichádza v čase eskalácie obchodného sporu medzi USA a Čínou.

V dohľade nie sú ani žiadne rokovania medzi dvoma prednými ekonomikami sveta, ktorá by naznačovala upokojenie sporu.

Clá škodia rastu

Medzinárodný menový fond varoval, že nedávna vlna ciel výrazne poškodí globálny rast. Šéfka MMF Christine Lagardeová predstavila ministrom a bankárom na rokovaní G20 správu, ktorá varuje, že súčasné obchodné reštrikcie môžu znížiť globálny rast až o pol percentuálneho bodu.

Mnuchin pritom pred vystúpením Lagardeovej vyhlásil, že clá nemajú na ekonomiku USA zatiaľ žiadny veľký efekt.

Podľa neho sú tu malé vplyvy, ako odvetné clá na amerických producentov sóje, homárov a bourbonu, avšak neverí, že clá zabránia USA, aby tento rok dosiahli trojpercentný ekonomický rast.

Na minulom zasadnutí ministrov financií G20 koncom marca sa ministri nedokázali zhodnúť na texte dohody o obchodnej politike. Iba sa zaviazali k ďalšiemu dialógu.

01 - Modified: 2024-03-28 21:18:50 - Feat.: - Title: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit, tvrdí Macron 02 - Modified: 2024-03-01 07:08:19 - Feat.: - Title: Stretnutie G20 sa končí bez spoločného vyhlásenia, prevládali nezhody o svetových konfliktoch 03 - Modified: 2024-02-23 07:03:05 - Feat.: - Title: Politici vyzvali na komplexné reformy hlavných medzinárodných organizácií 04 - Modified: 2024-02-22 19:03:17 - Feat.: - Title: Krajiny G20 sa zhodujú na dvojštátnom riešení vojny v Pásme Gazy, povedal Borrell. Počíta so vznikom Palestíny 05 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:03