Mark ZuckerbergTASR
StoryEditor

Akcie Facebooku prudko padajú. Zuckerberg prišiel o takmer 17 miliárd dolárov

26.07.2018, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Firma oznámila, že nebude rásť tak, ako sa očakávalo, čo spôsobilo silnú reakciu na burze.

Hodnota majetku zakladateľa a šéfa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga, ktorý patrí medzi najbohatších ľudí sveta, prudko klesá. Môžu za to výsledky hospodárenia Facebooku za druhý štvrťrok.

Akcie firmy po uzatvorení oficiálnych obchodov v New Yorku klesli v stredu neskoro večer až o 20 percent, čo znížilo hodnotu majetku Zuckerberga o 16,8 miliardy USD. Pokiaľ budú akcie pokračovať v tomto poklese až do dnešného záveru na burze, klesne Zuckerberg v rebríčku miliardárov zostavovanom agentúrou Bloomberg z tretieho miesta na šieste, upozornila agentúra Bloomberg.

Iní by skrachovali

Zuckerberg tak prišiel zhruba o pätinu svojho majetku. Pre mnoho miliardárov v rebríčku agentúry Bloomberg by takáto strata majetku predstavovala krach. Zhruba 87 percent súčasných miliardárov v zozname by po takejto strate zo rebríčka vypadla.

Analytici dodávajú, že trhová hodnota Facebooku v stredu večer v jednej chvíli klesla až o 151 miliárd USD. Pokiaľ bude výpredaj na tejto úrovni pokračovať pri dnešnom oficiálnom obchodovaní, bude to jeden z najväčších prepadov trhovej hodnoty firmy v USA za jeden deň.

Pred zverejnením výsledkov hospodárenia pritom akcie firmy uzavreli na novom rekorde 217,5 dolára. Od začiatku tohto roka už posilnili o 23 percent.

Facebook zaostáva za odhadmi

Analytici upozorňujú, že najväčšia sociálna sieť na svete sa zdala byť vďaka svojmu hviezdnemu rastu dva roky hluchá k všetkej kritike ohľadom politiky obsahu, nedostatočnej ochrane súkromných údajov a meniacich sa pravidiel pre inzerentov. To však zrejme už neplatí. Tržby aj rast počtu užívateľov za druhý štvrťrok zaostali za odhadmi analytikov a spôsobili prudký prepad akcií.

Pre tých, ktorí by dúfali v rýchly návrat k rastu, firma oznámila, že v tomto roku sa jej čísla nezlepšia. Finančný riaditeľ David Wehner vyhlásil, že tempo rastu príjmov v treťom a štvrtom štvrťroku spomalí.

Pre Facebook sú podobné finančné "zakopnutia" vzácne. Naposledy príjmy firmy zaostali za očakávaním v prvom štvrťroku 2015. Najnovšie výsledky však prišli po období, kedy sa pod drobnohľad dostali otázky ochrany súkromia a Zuckerberg musel niekoľko hodín pred Kongresom vysvetľovať pochybenia spoločnosti.

Nemôže rásť večne

Európa tiež zaviedla prísnejšie zákony o ochrane dát, čo podľa Facebooku spôsobilo pokles denných návštevníkov v regióne. Firma je zároveň pod paľbou verejnej kritiky kvôli kontrole zverejňovania obsahu, najmä v krajinách ako Barma a Srí Lanka, kde dezinformácie spôsobili násilie. Ďalším problémom je vyšetrovanie ruských manipuláciou v súvislosti s prezidentskými voľbami v USA.

Všetky tieto problémy zasiahli firmu uprostred tvrdej pravdy - Facebook, sociálna sieť s 2,23 miliardami aktívnych užívateľov mesačne, nemôže rásť večne.

Hoci výsledky zaostali za očakávaním, firma si udržala dominantnú pozíciu na trhu s mobilnou reklamou spolu s Googlom. Tiež zníženie výhľadu rastu príjmov môže byť len snahou o zníženie latky, aby mohla v ďalších štvrťrokoch tieto údaje prekonať a znovu získať dôveru. V minulých desiatich štvrťrokoch tržby firmy rástli v priemere o 50 percent, v druhom štvrťroku sa zvýšili o 42 percent.

O bezpečnostnej kauze Facebooku sme sa rozprávali s Marcelom Vaššom:

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:11