Pri kontrole nezabudnite ani na kolesá, veď „na nich to stojí“. Zmerajte tlak a prípadne pneumatiky dohustite na požadovanú hodnotu. Každé auto by ju malo mať vyznačenú na B stĺpiku na strane vodiča, prípadne na viečku palivovej nádrže. Správne nafúknuté kolesá sú dôležité pre bezpečnosť, ale aj dobrú spotrebu vozidla. Pozor si dajte na to, aby hodnota zodpovedala aktuálnemu zaťaženiu vozidla. Taktiež overte, či máte v poriadku rezervné koleso, prípadne či je v kufri opravná lepiaca súprava na defekt. Pixabay
StoryEditor

Pozrite si, kde si kúpite najlacnejšie auto v Únii. Slovensko vyčnieva

30.07.2018, 00:00
Autor:
klkl
Porovnanie cien dopravných prostriedkov v jednotlivých krajinách EÚ vyšlo pre Slovensko priaznivo.

Najlacnejšie dopravné prostriedky (autá, motorky a bicykle) sú spomedzi krajín Európskej únie najlacnejšie na Slovensku. Vyplýva to z analýzy Eurostatu, ktorá hodnotila ceny jednotlivých produktov naprieč spolkom.

Pri pohľade na celkové ceny tovarov a služieb vychádza Slovensko ako siedme najlacnejšie.  Úplne najlacnejšie je Bulharsko, na opačnom konci rebríčka svieti Dánsko, ako najdrahšia krajina.

​Eurostat však porovnával v roku 2017 ceny v jednotlivých krajinách aj na základe konkrétnych tovarov či služieb. Najlacnejšie jedlo a nealkoholické nápoje majú Rumunsku, Poľsko a Bulharsko. Najdrahšie sa najete v Rakúsku, Švédsku a Dánsku.

Lacný Balkán

Alkohol a tabakové výrobky sú zase najdrahšie na britských ostrovoch, najlacnejšie na Balkáne. Oblečenie je najdrahšie v Škandinávii, najlacnejšie v Bulharsku.

Dánsko vychádza najdrahšie aj pri pohľade na ceny v reštauráciách a hoteloch, alebo pri spotrebnej elektronike. Tá je najlacnejšia v Írsku, hotely sú najlacnejšie v Bulharsku.

Slovensko najlacnejšie

Z pohľadu Slovenska je však zaujímavý pohľad na ceny dopravných prostriedkov. Tu vychádzame ako najlacnejší členský štát EÚ.

Slovensko má v tejto kategórii index 81, najdrahšie Dánsko až 144,3. Ako základ pre udelenie indexu sa berie priemer Európskej únie – ten je nastavený na sto.

Čím má krajina index nižšie pod stovkou, tým je lacnejšia. A naopak, čím je jej index vyšší, tým je drahšia. V praxi to znamená, že autá sú na Slovensku o 19 percent lacnejšie, než je európsky priemer.

Aký dopad budú mať Trumpove clá na slovenskú ekonomiku?

01 - Modified: 2024-03-26 13:52:40 - Feat.: - Title: Ako nebyť medzi najchudobnejšími? Ľahko, zbavme sa zlého ukazovateľa 02 - Modified: 2024-03-18 12:05:09 - Feat.: - Title: Syr by mal teraz Fico nahradiť obväzmi a šlabikárom 03 - Modified: 2024-03-01 11:04:43 - Feat.: - Title: Tri krajiny sú na tom horšie ako Slovensko, zdražovanie u nás výraznejšie poľavilo 04 - Modified: 2024-03-03 15:30:00 - Feat.: - Title: Optimizmus analytikov môže byť zradný 05 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 19:10