Mark ZuckerbergTASR
StoryEditor

Facebook a Twitter rozmaznávajú zamestnancov jedlom zdarma, mestá im to zakazujú

28.07.2018, 00:00
Autor:
fihfih
Reštaurácie v lokalite tým prichádzajú o klientov a tlačia na samosprávy, aby problém riešili.

Sushi, pizza i zmrzlinové poháre v špičkových bufetoch a kompletne zadarmo. Na podobný komfort si zvykli zamestnanci popredných technologických firiem v sanfranciskej oblasti okolo Sillicon Valley. Reštauráciám sa však darí presadzovať zákaz týchto benefitov.

Skvele platení zamestnanci Facebooku či Twitteri v mestách okolo technologickej Mekky Sillicon Valley môžu prísť o jednu z výhod. Doteraz boli zvyknutí stravovať sa v jedálňach svojich pobočiek úplne zadarmo. Po nátlaku miestnych reštaurácií však o výhodu prichádzajú.

Vzbura reštaurácií

Zákaz vydalo už skôr mesto Mountain View v sanfranciskom zálive a k rovnakému kroku sa teraz chystá aj San Francisco. V prvom prípade sa dotkne okrem iného dvoch tisíc zamestnancov sociálnej siete Facebook, ktorí sa do oblasti na jeseň presunú z Menlo Parku, v druhom prípade o benefit môžu prísť ľudia z Twitteru. O výsadu môžu prísť postupne aj ďalší zamestnanci firiem, ktoré budú rozširovať svoje kancelárie.

Obmedzenie má pomôcť pozdvihnúť upadajúci biznis miestnych reštaurácií. Tie sa sťažujú, že práve "jedlo zadarmo", dostupné v mnohých priľahlých bufetoch kancelárskych komplexov pre tisíce zamestnancov, ich pripravuje o klientelu.

V niektorých prípadoch dokonca technologické firmy pretiahli vyhlásených miestnych šéfkuchárov.

Kvalitné jedlo

Zamestnanci bohatých, najmä technologických firiem tým prichádzajú o pestrý gastronomický zážitok. Kantíny a reštaurácie servírujú pokrmy od cestovín až po sushi, ponúkajú čerstvo upečené pečivo, zákusky, kávy všetkých druhov a zmrzlinové poháre.

V San Franciscu je zákaz zatiaľ vo fáze návrhu zákonodarcov. Ak však prejde, obmedzenie sa dotkne len novo vystavaných bufetov. Takže napríklad ľudia z Googlu zatiaľ zostanú vo výhode.

V meste Mountain View pravidlá nastavili už v roku 2014, vtedy však nevzbudili príliš pozornosť, pretože žiadne nové kancelárie sa otvárať nemali. Sťahovať sa však plánuje do tejto oblasti Facebook.

V HNtelevízii si pozrite aj archívny rozhovor o tom, ako technologické firmy obchádzajú platenie daní:

01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 05 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:21