Reuters
StoryEditor

Ceny vanilky letia hore, farmári strážia plantáže s puškami v ruke

28.07.2018, 19:38
Autor:
dttdtt
Madagaskar je najväčším svetovým producentov vanilky.

Stúpajúce globálne ceny vanilky prinášajú madagaskarským pestovateľom viac problémov ako radosti. Vysoko oceňovaná komodita totiž láka zlodejov, ktorí sa často neboja obrať celú plantáž.

Krajina sa tak stretáva nielen s obrovskou vlnou "vanilkového" zločinu, ale aj s odlivom stálych odberateľov, ktorí kvôli poklesu kvality odchádzajú k indonézskej konkurencii.

Problémy madagaskarských pestovateľov vanilky:

Miesto bohatstva bezsenné noci

Rastúca cena vanilky mala byť pre päťdesiatosemročného farmára Jao Nasainu, ktorý na severovýchode Madagaskaru pestuje korenie, výbornou správou.

Namiesto toho mu však priniesla chudobu, stres a bezsenné noci, počas ktorých musí s oštepom a podomácky vyrobenou pištoľou strážiť svoju plantáž. Na tú sa pod rúškom tmy pokúšajú vkradnúť zlodeji, ktorí bažia po cenných vanilkových strukoch.

Svetové centrum vanilky

Len v uplynulom roku polícia spoločne s občianskymi hliadkami zachytila ​​okolo mesta Sava viac ako tisíc zlodejov strukov. Podľa miestneho šéfa polície Sirnota Besoa je väčšina z týchto páchateľov úspešne za mrežami.

Práve severomadagaskarské lesy okolo Savy sú považované za svetové centrum pestovania vanilky, ktorej vyhovuje tunajšia unikátna klíma.

Ukradli celú údodu

V niektorých prípadoch frustrovaní dedinčania, ktorých živobytie závisí výhradne na korení, vzali veci do svojich rúk a zadržaného zlodeja ubili na smrť.

"Odrezal všetky vanilkové struky. Celú plantáž si natlačili do vriec. Od tej doby som opatrnejší," opisuje pre agentúru Reuters Nasaina, ktorý vlani prišiel o celú úrodu. "Teraz žijem priamo tu v lese. Dúfam, že tentoraz sa mi úroda nestratí," dodáva Nasaina.

Nárast cien rastie zlodejov

Vlna "vanilkového" zločinu začala v minulom roku, kedy cena čierne madagaskarskej vanilky vyšplhala na rekordných 635 dolárov za kilogram. Pred dvoma rokmi sa pritom cena za kilo pohybovala okolo sto dolárov.

Nárast cien vyvolal zvýšený dopyt po prírodnej vanilke, ktorej konkuruje len lacnejšia syntetická náhradka. Cena vanilky síce tento rok klesla na 530 dolárov za kilo, ale pre zlodeja stále zostáva lákavým tovarom.

Predčasná úrodu znížila kvalitu vanilky

"Niektorí prídu s pištoľami, iní s oštepmi a ďalší napríklad len s kameňmi alebo železnými tyčami," vykladá Rafel, jeden z členov občianskej stráže. "Berieme si zbrane, pretože lupiči sú ozbrojení. Nemáme inú možnosť," hovorí.

Po minuloročných úderoch pytliakov sa množstvo farmárov rozhodlo, že zožne zelené struky ešte predtým, než dozrejú. Tak síce neprídu o úrodu, ale dramaticky tým znížia kvalitu korenia.

Madagaskar každoročne produkuje až šesť tisíc ton zelenej vanilky. Podľa ministerstva obchodu vyviezla krajiny v minulom roku 1600 ton spracovaných strukov v hodnote 680 miliónov dolárov.

Madagaskar je najväčším svetovým producentom vanilky, na druhom mieste ho nasleduje Indonézia. Minuloročná predčasná úrodu však poškodila povesť špičkovej kvality, ktorú krajina budovala viac ako sto rokov.

Reklamácie odberateľov

Obsah vanilínu, ktorý prepožičiava vanilke typickú sladkastú vôňu, totiž poklesol z obvyklých 1,8 na jedno percento. Podľa úradníka z ministerstva obchodu Josiella Rafidy to dokonca viedlo k tomu, že niektorí odberatelia poslali svoje zásielky späť.

Polícia preto teraz spoločne s občianskymi patrolami kontroluje plantáže, aby sa pytliaci nepokúšali struky žať predčasne a poškodzovať tým medzinárodnú povesť špičkovej vanilky.

"Nezrelé struky sú zabavené a zničené," hovorí policajný šéf Beso. Nanešťastie pre poľnohospodárov, robí súčasná kríza madagaskarskú vanilku menej konkurencieschopnou voči indonézskym odrodám či syntetickému vanilínu, ktorý dominuje celosvetovému potravinárskemu priemyslu.

01 - Modified: 2023-11-25 13:39:16 - Feat.: - Title: Prezidentom Madagaskaru bude ďalších päť rokov Andry Rajeolina 02 - Modified: 2023-11-15 15:59:57 - Feat.: - Title: Madagaskar sa zmieta v protestoch. Na ostrove platí zákaz vychádzania pred voľbami, ktoré opozícia bojkotuje 03 - Modified: 2023-09-29 13:01:43 - Feat.: - Title: Od bežných vecí až po celé autá a domy. Z recyklovaného plastu dokážu spraviť čokoľvek, najnovšie aj zmrzlinu 04 - Modified: 2023-08-26 05:54:00 - Feat.: - Title: USA obviňujú Čínu a Rusko z podpory KĽDR pri porušovaní rezolúcií OSN 05 - Modified: 2023-08-26 05:08:55 - Feat.: - Title: V Madagaskare zahynulo najmenej 12 ľudí pri tlačenici na štadióne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:56