StoryEditor

India vyrastá na lídra IT biznisu

30.07.2018, 00:00
Majú solídny rast i ambície. Redaktor HN absolvoval päťtýždňový okruh po budúcich motoroch ekonomiky. Dnes sa s ním vyberiete do Indie.

„S rodinou som sa sem presťahoval zo štátu Goa a neľutujem to. U nás doma je síce pekne, ale v Hajdarábade mám oveľa viac možností rozvíjať svoju kariéru v IT biznise,“ hovorí mi štyridsiatnik Rama Krišna Guntur zo spoločnosti HCL Technologies v Hajdarábade na juhu Indie. Práve toto mesto dostalo prezývku indické Silicon Valley. A to vďaka veľkému množstvu firiem, startupov aj technologických centier, ktoré generujú miliardy dolárov.

V Hajdarábade však Guntur nechce zostať navždy. „Mojím snom je dostať sa odtiaľto do skutočného Silicon Valley v Amerike. Pôjdeme tam všetci, dcéra bude v Kalifornii študovať medicínu,“ načrtáva svoje plány. Vzápätí mi predstavuje svoju manželku a ukáže na deväťročnú dcéru.

Svetové giganty v Indii
Rama Krišna Guntur je jedným z tisícov Indov, ktorí našli zamestnanie v Hitec City. Tento názov nesie technologické centrum Hajdarábadu, sedemmiliónovej metropoly štátov Telangana a Ándhrapradéš. Pomenovanie centra je skratkou anglickej verzie názvu Hajdarábadske informačné technológie a inžinierske poradenstvo. Samotný Hajdarábad sa zase v propagačných materiáloch pohral so svojím názvom a premenoval sa na Cyberabad.


Keď prídete do Hitec City napríklad z indického hlavného mesta Naí Dillí, ocitnete sa akoby v inom svete. Aj tu sú síce ulice preplnené ľuďmi a cez cestu sa kvôli neustálemu prúdu áut a motoriek dostanete len veľmi ťažko. Je tu však oveľa väčší poriadok. Namiesto jednoduchých domov vidíte všade futuristické železobetónové stavby, v ktorých sídlia desiatky indických aj globálnych technologických gigantov. Americký koncern Amazon tu má napríklad svoje vývojové centrum. Tisícky ľudí zamestnáva v Hitec City ležiacom zhruba 15 kilometrov od centra Hajdarábadu aj Dell či Oracle. A čoraz silnejšiu pozíciu si tu začína budovať aj alternatívna taxislužba Uber, ktorá má práve v Hajdarábade svoju najväčšiu kanceláriu v Indii.

Technológie ovplyvňujú aj každodenný život ľudí. Miestne úrady si potrpia na to, aby Hajdarábad bol v očiach verejnosti spájaný práve s najmodernejšími výdobytkami kybernetiky a informačných technológií. Na mape Hitec City ležiacom na území s rozlohou viac ako 50 štvorcových kilometrov nájdete lokality ako Cyber Gateway či Cyberpearl. Okolo vás prejde policajné auto s nápisom Cyberabad Metropolitan Police.

Modelový príklad
Celá oblasť je prísne strážená súkromnými bezpečnostnými službami aj políciou. Neobávajú sa ani tak teroristického útoku či násilností, ako skôr priemyselnej špionáže. Nečudo – práve v Indii vyvíjajú svetové top korporácie technológie budúcich generácií. Využívajú lacnejšiu pracovnú silu aj technické schopnosti a cieľavedomosť tunajších ľudí. „Schovajte ten fotoaparát, tu je zakázané fotiť,“ upozorňuje ma muž v uniforme pred veľkým areálom patriacim americkému IT gigantu Dell.

Hitec City vzniklo v 90. rokoch ako spoločný projekt vlády štátu Ándhrapradéš a bombajskej spoločnosti Larsen & Toubro. Cieľom bolo vytvoriť centrum, v ktorom by startupy po boku veľkých globálnych lídrov pracovali na vývoji nových technológií a prinášali indickému exportu pridanú hodnotu.

Tento plán sa darí napĺňať. Doterajšia indická jednotka v informačných technológiách, vyše šesťmiliónový Bangalúr v štáte Karnátaka, pomaly stráca svoje pozície práve v prospech Hajdarábadu. Ten vyhral súboj s Bangalúrom o indické centrály takých obrov ako Facebook, Microsoft či Google. „Mnoho mojich kolegov či ďalších známych z Hitec City sem prišlo z Bangalúru. Tvrdia, že v Hajdarábade vidia väčšiu perspektívu,“ pripomína Guntur.

Vedenie mesta aj oboch štátov Telangana a Ándhrapradéš sa netaja tým, že z Hajdarábadu by radi urobili modelový príklad, ako uchopiť výzvy štvrtej priemyselnej revolúcie. Do mesta sa sťahujú startupy z celej krajiny v odvetviach finančných, sociálnych a poľnohospodárskych technológií, zdravotnej starostlivosti, dopravy, logistiky, mobility či udržateľného rozvoja. Tunajšie technologické spoločnosti sa zaoberajú fenoménmi big data, inteligentných miest či internetu vecí. Vyvíjajú najmodernejšie senzory a cloudové riešenia, ich analýzy si nachádzajú uplatnenie po celom svete. Najväčší indický inkubátor T-Hub sa rozprestiera na ploche vyše 6 500 štvorcových metrov a podporuje zhruba 400 startupov. Jedna z jeho pobočiek je práve v Hajdarábade.

Silná populácia je výhodou
Veľkým tromfom Indie sú mladí ľudia. Počet obyvateľov krajiny rastie raketovým tempom. Ešte pred šiestimi rokmi mala India 1,24 miliardy obyvateľov. Tento rok sa ich počet šplhá k 1,34 miliardy. Za šesť rokov teda stúpol zhruba o 100 miliónov.

Do 20 rokov by mala India podľa prepočtov demografov predbehnúť v počte obyvateľov dokonca aj dnes suverénnu jednotku Čínu. Na rozdiel od nej nezaviedli indické úrady žiadne obmedzenia v štýle maximálne jedno dieťa v každej rodine.

Šesť či sedem detí v jednej rodine, ako to bývalo v minulosti, je však dnes už aj v Indii skôr zriedkavosťou. Najmä vo veľkých mestách ako sú Hajdarábad, Naí Dillí, Bombaj či Kalkata náklady na život prudko stúpajú. Bežná rodina si môže dovoliť maximálne dve či tri deti.


Zároveň sa však indickým deťom výrazne zlepšujú perspektívy. „Po celej krajine je skutočne veľa technologických univerzít. Tie každý rok chrlia tisícky expertov v informačných technológiách,“ hovorí mi 21-ročný Raman Kumar pri stretnutí v Naí Dillí.

Tento študent technickej univerzity v indickej metropole má v pláne po škole odísť do Európy a nájsť si tam dobre platenú prácu v nadnárodnom technologickom koncerne. Spozornie, keď mu vysvetľujem, že vlastnú obdobu Silicon Valley máme aj u nás na Slovensku – Košice IT Valley. „Amerika je mi príliš vzdialená, nielen geograficky, ale aj mentálne. Európa mi je oveľa bližšia,“ dopĺňa Raman, ktorý pochádza zo štátu Pandžáb na severozápade Indie.

Obyvatelia Indie majú pritom ešte jednu veľkú výhodu. Ich krajina bola britskou kolóniou až do polovice minulého storočia, keď získala nezávislosť a stala sa republikou. Ekonomické, kultúrne aj spoločenské väzby na Britániu sú však stále silné. Angličtina je popri hindčine druhým najčastejšie používaným jazykom.

Vzhľadom na obrovskú rozlohu a demografickú aj lingvistickú rôznorodosť krajiny má však India okrem týchto dvoch aj ďalších 21 oficiálnych jazykov. Preto sa často stáva, že obyvateľ jedného indického štátu nerozumie jazyku používanému na opačnej strane krajiny. Preto vás neprekvapí, keď budete počuť dvoch Indov komunikovať medzi sebou v angličtine. Tá je tiež bežne používaným jazykom vo veľkých korporáciách v Hajdarábade či ďalších indických mestách.

Úspešní v zahraničí
Bezchybné jazykové schopnosti a nižšie platové požiadavky Indov využívajú globálne korporácie aj na iných pozíciách než sú vývojári či inžinieri. Čoraz viac svetových technologických firiem umiestňuje do Indie svoje centrá technickej podpory. Takže keď napríklad volá americký klient spoločnosti Microsoft na horúcu linku so žiadosťou o pomoc či asistenciu, veľmi ľahko sa môže stať, že mu poradí práve zamestnanec pracujúci v indickej pobočke spoločnosti. Podobné to je v prípade centier zdieľaných a podnikových služieb globálnych poisťovní či bankových domov.

Outsourcing zo Spojených štátov či ďalších západných krajín do Indie dokonca zašiel tak ďaleko, že ho využívajú aj veľké mediálne skupiny. Americké agentúry si tak najmú za tretinu platu bežného v Spojených štátoch napríklad ekonomického redaktora, ktorý pre ne píše o vnútornom biznise v USA. Firmy zápasiace s hospodárskymi problémami potom môžu prepustiť domácich redaktorov, na čom ušetria veľké peniaze.

Indovia však ani zďaleka nie sú úspešní len doma. Mnoho z nich prerazilo na technologickom poli vo svete. Azda najznámejším z nich je 50-ročný Satya Nadella, ktorý už takmer päť rokov šéfuje americkému gigantu Microsoft. Nadella sa narodil práve v Hajdarábade, kde má sídlo indická pobočka Microsoftu. Do svojej krajiny i rodného mesta sa Nadella často vracia a z pozície generálneho riaditeľa technologického giganta podporuje rozvoj spolupráce s Indiou.

Práve IT sektor tvorí podstatnú časť exportu z indického štátu Telangana. Minulý rok dosiahol 15 miliárd dolárov, kým rok predtým to bolo 13 miliárd dolárov. Cieľom miestnych úradov je zvýšiť vývoz nových informačných technológií do sveta na 20 miliárd dolárov do roku 2020.

Modernými technológiami je vybavené aj Medzinárodné letisko Radžíva Gándhího v Hajdarábade. Získalo svetové prvenstvo pre letiská s najvyššou kvalitou služieb v kategórii od päť do 15 miliónov pasažierov ročne.

Perspektívy ekonomiky
Dobre našliapnuté to má celá indická ekonomika. Jej rast v posledných piatich rokoch neklesol pod šesť percent hrubého domáceho produktu. „Ekonomika sa zdá byť v dobrej kondícii. Jej rast v období od januára do marca tohto roka bol najvyšší za posledných sedem kvartálov,“ uvádza sa v analýze spoločnosti FocusEconomics.

Hospodárstvo Indie ťahá najmä stúpajúca spotreba neustále sa posilňujúcej strednej triedy. Tá má za následok negatívnu obchodnú bilanciu – India dováža oveľa viac tovarov než ich vyváža. Indické fabriky jednoducho nedokážu uspokojiť dopyt domáceho trhu. Aj to chce vláda zmeniť stimuláciou výrobných odvetví.

Obchodná aktivita súkromného sektora rástla v júni už štvrtý mesiac za sebou. Jej rast dosiahol najrýchlejšie tempo od októbra 2016. Sektor výroby a služieb sa tešil z výrazného nárastu vďaka zvyšujúcemu sa dopytu. Vláda začiatkom tohto mesiaca zvýšila minimálnu podporu vyplácanú farmárom. Dôvodom je aj fakt, že úroveň dažďov zaostáva tento rok za dlhodobým priemerom.

Hospodársky rast by mal zostať vysoký aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. „Naši experti predpovedajú, že indická ekonomika porastie tento rok o 7,3 percenta a budúci rok o 7,5 percenta hrubého domáceho produktu,“ dopĺňa spoločnosť FocusEconomics vo svojej analýze.

Napriek tomu musí indická ekonomika čeliť aj určitým hrozbám. Podľa odborníkov je jednou z nich narastajúca politická neistota súvisiaca s budúcoročnými parlamentnými voľbami. Problémy sa nevyhýbajú ani indickému bankovému sektoru. Negatívny dosah na hospodárstvo Indie má takisto zvyšujúce sa napätie v globálnom obchode a vyššie ceny ropy.

infografika infografika HN

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 03 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 04 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:11