Reuters
StoryEditor

Ďalšia obeť Trumpovej obchodnej vojny. Coca-Cola zdražuje, zaplatia to Američania

31.07.2018, 12:27
Autor:
ČTKČTK
Generálny riaditeľ spoločnosti označil krok za nepríjemný, ale nevyhnutný.

Populárna čierna limonáda sa v Amerike stala ďalšou obeťou colnej politiky administratívy prezidenta Donalda Trumpa. Popredná firma produkujúca nápoje zdražuje sýtené nápoje v plechovkách.

Ide o reakciu na zavedenie ciel na dovoz hliníka z Číny, ktoré USA uplatňuje v rámci svojej protekcionistickej politiky.

Rozhodnú predajcovia

Generálny riaditeľ firmy James Quincey krok označil za nepríjemný, ale nevyhnutný. "Hoci zákazníci môžu chápať nárast cien na oceľ a hliník aj ďalších vstupných nákladov na stáčací systém, tak je jasné, že komunikácia je obtiažna," citovala šéfa Coca-Coly CNN.

Firma však nechcela komentovať, o koľko Coca-Cola zdražela. Každopádne nárast je iba v odporúčaných cenách a koncoví predajcovia sami rozhodnú o tom, či zvýšia maloobchodné ceny pre zákazníkov, alebo si znížia marže.

"Detaily k nárastu cien nekomentujeme, pretože sa môžu líšiť. O cenách pre zákazníkov rozhodnú predajcovia," uviedla spoločnosť.

V marci americký minister obchodu Wilbur Ross uisťoval, že clá na hliník žiadne zdraženie spotrebiteľom neprinesú a podobné špekulácie sú hystériou.

Kto ďalší môže zdražovať

Coca-Cola však nie je jedinou firmou, ktorá v dôsledku uplatňovania ciel zdražuje. Z rovnakého dôvodu nedávno zvýšil ceny o dve percentá pivovar Boston Beer, výrobca pív Sam Adams.

Podľa denníka USA Today sa šesťdesiat percent piva predaného v USA plní do plechoviek či fliaš. Pivný inštitút (Beer Institute) vo svojom čiernom scenári odhadol, že americké pivovary kvôli clám môžu prísť o 348 miliónov dolárov a je ohrozených 20-tisíc pracovných miest v sektore.

Zdraženie ďalšieho importovaného tovaru môže prísť s tým, ako budú USA postupovať vo svojej deklarovanej hrozbe rozširovania ciel.

Zdražieť môžu aj automobily. Americká Aliancia výrobcov automobilov odhadla, že vozidlo priemerne zdražie o takmer 6-tisíc dolárov (asi 5 100 eur).

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:40