Inžinier, vynálezca, vizionár, podnikateľ, generálny riaditeľ automobilky Tesla Motors a jej najväčší akcionár. Vlastní firmu SpaceX.Reuters
StoryEditor

Tesla zaznamenala rekordné straty. Musk sa však ospravedlnil analytikom a jej akcie rástli

02.08.2018, 08:34
Autor:
ČTKČTKklkl
Strata automobilky dosiahla v 2. štvrťroku rekordných 717,5 milióna dolárov.

Americký výrobca elektromobilov Tesla prehĺbil v druhom štvrťroku stratu na rekordných 718 miliónov dolárov, medziročne ju teda viac ako zdvojnásobil. Firma miliardára Elona Muska však podľa svojho stredajšieho oznámenia zvýšila výrobu i tržby. Jej akcie preto po uzavretí amerických búrz pridávali viac ako deväť percent.

Počas telekonferencie, ktorá nasleduje vždy po predložení kvartálnych výsledkov, sa šéf Tesly tiež ospravedlnil za svoj posledný výstup, keď otázky analytikov označil za suché a nudné a odmietol na ne odpovedať. CNN uvádza, že aj toto jeho ospravedlnenie mohlo mať vplyv na to, že akcie Tesly aj napriek rekordnej strate rástli. 

Musk v minulosti odmietol odpovedať na otázky analytikov: 

"Jeho prístupný tón si zrejme získal investorov. Je to znamenie, že fanúšikovia Tesly na Wall Street obnovili svoju dôveru v Muska po niekoľkých náročných týždňoch," hodnotí CNN.

Tržby rástli

Tržby Tesly sa v období od apríla do júna zvýšili o 43 percent na štyri miliardy dolárov. Spoločnosť totiž na trh dodala viac ako 40-tisíc áut, vrátane 18-tisíc vozidiel Modelu 3 určeného pre masový trh.

V júli sa jej niekoľkokrát podarilo splniť cieľ vyrobiť 5-tisíc kusov Modelu 3 týždenne. V budúcom štvrťroku ich chce na trh dodať 50-tisíc až 55-tisíc kusov. Do konca augusta by to malo byť 6-tisíc áut týždenne a onedlho 10-tisíc áut týždenne, uviedol jej šéf v liste akcionárom. Od hranice 7-tisíc kusov za týždeň bude podľa Muska Tesla trvalo ziskovou firmou.

Ďalšie investície

Výdavky Tesly síce aj naďalej výrazne prevyšujú jej príjmy, odtok hotovosti však nebol tak silný, ako sa obávali analytici. Niektorí experti sa domnievajú, že firma bude potrebovať ďalší kapitál, ale Musk to stále odmieta.

Tesla pred nedávnom oznámila, že sa chystá postaviť novú továreň v Číne. Podľa Muska do svojej prvej výrobne v zahraničí investuje dve miliardy dolárov, skoršie informácie uvádzali až päť miliárd dolárov. Produkovať by továreň mala 250-tisíc vozidiel ročne.

V Ázii a Európe sa vizionársky podnikateľ chystá postaviť ďalšie obrie továrne na výrobu áut a batérií. V júni podľa agentúry DPA označil za favorita pre európske sídlo Tesly Nemecko.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 04 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 05 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:53