HDP Srbska dosiahlo v roku 2016 výšku 38,3 miliardy. Príjmy Facebooku dosiahli v roku 2017 výšku 39,3 miliardy dolárov. Štát Facebook by tak bol 90. najbohatší na svete.Reuters
StoryEditor

Najväčšie firmy sú bohatšie ako celé štáty. Pozrite si, kto prekonal Slovensko

06.08.2018, 00:00
Autor:
klkl
Rebríček zároveň hodnotí príjmy najbohatších firiem z pohľadu toho, aké bohaté by boli ako štáty.

Najväčšie svetové firmy sú skutočne bohaté. A to až tak, že ich ročné príjmy môžeme prirovnať k HDP krajín a dokonca sú aj vyššie. Ako konkrétne, na to sa pozreli v Business Insideri.

Nejde pritom len o chudobné krajiny „tretieho sveta“. Príjmy amerického maloobchodného giganta Walmart sú napríklad vyššie ako HDP Belgicka.

​​V rebríčku s dokonca nachádza aj Slovensko, ktorého HDP prekonali príjmy známeho technologického giganta, ale aj ďalšie členské krajiny EÚ, či vďaka rope bohatý Kuvajt.

Autori pri porovnávaní vychádzali z HDP krajín za rok 2016 tak, ako ho zmeral Medzinárodný menový fond a príjmov spoločností, ktoré zverejnili za rok 2017.

Rebríček zároveň hodnotí príjmy najbohatších firiem z pohľadu toho, aké bohaté by boli ako štáty. Napríklad matka Google-u, Alphabet, by bola 59. najbohatším štátom sveta, Volkswagen by bol 43. najbohatší a americký maloobchodný gigant Walmart by sa dokonca dostal do prvej tridsiatky. 

V HNtelevízii si pozrite aj archívny rozhovor s Marcelom Vaššom o bezpečnosti na Facebooku: 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:49