Reuters
StoryEditor

Venezuela po 15 rokoch zmierni reguláciu devízového trhu, mohlo by to uľaviť ekonomike

04.08.2018, 11:21
Autor:
ČTKČTK
Prísnu reguláciu devízového trhu zaviedol predchádzajúci venezuelský prezident Hugo Chávez a pokračuje v nej aj Nicolás Maduro.

Venezuelská vláda tento týždeň oznámila po 15 rokoch zmiernenie regulácie devízového trhu. Tá podľa expertov výrazne prispela k hlbokej ekonomickej kríze, v ktorej sa táto krajina už niekoľko rokov nachádza.

Podľa španielskeho denníka El País by nové opatrenie mohlo uľaviť ekonomike, znížiť kurz na čiernom trhu a zvýšiť ponuku tovaru v obchodoch. Experti oslovení serverom BBC Mundo však od nového opatrenia príliš zmien nečakajú, zatiaľ totiž ani nie sú jasné detaily fungovania nového systému.

Podľa El País vláda opatrením dekriminalizuje predaj valút. Vláda však bude naďalej kontrolovať výmenné kurzy a predávať doláre podnikateľom za štátne kurz.

"Stále nevieme absolútne nič, nakupujeme normálne, ale predaj ... Uvidíme či nám dajú nejaké informácie," povedala opozičnému denníku El Nacional pracovníčka agentúry Italcambio v Caracase. Podľa nej vláda uvoľnila len nákup.

Analytik Luis León sa domnieva, že dekriminalizácia obchodu s valutami katastrofickú ekonomickou situácie krajiny nevyrieši, ale môže uľaviť spotrebiteľom.

"Cena dolára by sa mohla trochu stabilizovať a každopádne by mala prestať rásť. Hlavné však je, že by sa mohla rozšíriť výroba a dovoz v súkromnom sektore," domnieva sa León. Podľa neho zostane na trhu systém dvoch kurzov, medzi ktorými už by ale nemala byť taká priepasť.

Podľa serveru BBC Mundo sa dolár na čiernom trhu vo Venezuele teraz predáva za zhruba 20-krát vyššiu cenu, než je kurz stanovený štátom. Cena na čiernom trhu, ktorá lepšie odráža ponuku a dopyt, pritom za posledné dva roky raketovo vzrástla.

Prísnu reguláciu devízového trhu zaviedol predchádzajúci venezuelský prezident Hugo Chávez a pokračuje v nej aj Nicolás Maduro, ktorý Cháveza vystriedal po jeho smrti v roku 2013. Výmena monopolu vlády spôsobila obmedzený prístup podnikateľov k dolárom, ktoré tak museli obchodníci získavať na čiernom trhu, aby mali za čo nakupovať tovar zo zahraničia. Aj preto je vo Venezuele nedostatok potravín a základných tovarov.

Nové opatrenie vlády je súčasťou reforiem, ktorými sa Madurova vláda snaží čeliť ekonomickej kríze, za ktorou stojí podľa kabinetu "špinavá vojna zahraničných mocností a opozície". Maduro tento týždňa však priznal, že modely zavedené jeho vládou v predchádzajúcich rokoch zlyhali. O dosahu reforiem, ktorých detaily ale nie sú verejnosti poväčšinou známe, sú však zatiaľ ekonómovia skeptickí.

Od 20. augusta by sa mala zmeniť nominálna hodnota bankoviek, na ktorých vláda "škrtne päť núl". Pôvodne malo opatrenie len s tromi nulami začať platiť už v júni, ale predstavitelia bankového priemyslu požiadali o odloženie termínu, pretože nové bankovky a transakčné systémy neboli včas na tento krok pripravené. Venezuela má teraz najvyššiu mieru inflácie na svete, ročná inflácia podľa opozície pohybuje blízko 14 000 percent.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:11