Produkty s nacistickou symbolikouAmazon.com
StoryEditor

Stop nacistickým symbolom. Amazon po veľkej kritike sťahuje z webu kontroverzné produkty

05.08.2018, 20:00
Autor:
areare
Konkrétne išlo o detské body s grafikou horiaceho kríža, šperky s ríšsku orlicou a ďalšími nacistickými symbolmi, literatúru a produkty, ako dýky či čiapky príslušníkov SS.

Internetový predajca Amazon stiahol zo svojej platformy produkty s nacistickou symbolikou. Ide o reakciu na nátlak amerických zákonodarcov a organizácií bojujúcich za rasovú spravodlivosť, ktorí minulý mesiac upozornili na ponuku tričiek či vlajok s nacistickou tematikou, príveskov s hákovým krížom a ďalších produktov inzerovaných na portáli.

"Skontrolovali sme produkty a obsah, na ktoré ste upozornil v liste. Odstránili sme všetko, čo bolo v rozpore s našou politikou a natrvalo sme zablokovali zodpovedné účty," píše sa v liste od Amazonu, ktorý je adresovaný kongresmanovi Keithovi Ellisonovi.

​Amazon poslal list necelý mesiac po tom, čo dve neziskové organizácie, Partnership for Working Families a Action Center on Race and the Economy, upozornili na problematické výrobky, ktoré boli na Amazone inzerované, informuje The New York Times.

Konkrétne išlo o detské body s grafikou horiaceho kríža, šperky s ríšsku orlicou a ďalšími nacistickými symbolmi, literatúru a produkty, ako dýky či čiapky príslušníkov SS. Organizácie v správe obvinili internetového giganta, že profituje zo spomínaných produktov a šíri rasistickú ideológiu.

Podpora rasistickej ideológie

"Tým, že Amazon na svojej platforme umožňuje predaj týchto produktov s obrazmi a symbolmi nacistického hnutia, oslavuje ideológiu, ktorá podporuje nenávisť a násilie," uvádza organizácia vo svojej správe, po ktorej sa na internetového giganta strhla vlna kritiky.

Kongresman štátu Minnesota Keith Ellison potom napísal šéfovi Amazonu Jeffovi Bezosovi list. "Som znepokojený tým, že takáto silná spoločnosť podporuje vzostup nenávistných skupín v našej krajine," napísal Ellison.

V liste ďalej spoločnosť požiadal, aby zverejnila zisky, ktoré má z predaja týchto predmetov. To však Amazon odmietol. Spoločnosť sa zmienila, že vo svojej politike zakazuje tie produkty, ktoré propagujú alebo oslavujú nenávisť, násilie, propagujú rasovú, sexuálne alebo náboženskú neznášanlivosť či propagujú organizácie, ktoré majú k takému konaniu sklony.

Aj napriek snahy Amazonu odstrániť všetky kontroverzné položky z ponuky hneď po prepuknutí škandálu, objavili redaktori servera Buzzfeed vo štvrtok niektoré predmety, ktoré rasistickú ideológiu podporujú. Išlo napríklad o záplatu s nacistickým symbolom, na ktorú bola spoločnosť už v minulosti upozornená.

Nezvládnutá situácia

"To, že Amazon predáva výrobky propagujúce nacistickú ideológiu dokazuje, že spoločnosť vyrástla v niečo tak veľkého, čo nie je schopná regulovať," citoval web BuzFeed Ellisonovho hovorcu.

Neziskové organizácie narážajú v správe na podobný problém: "Amazon je známy svojou históriou neskorých alebo žiadnych reakcií na tlak verejnosti, ako je tento. Zabrániť nenávistným skupinám na svojej platforme by pre neho malo byť na prvom mieste."

Zisky Amazonu z posledného štvrťroku v roku 2017 prvýkrát v histórii prekonali hranicu miliardy dolárov. Na konci roka hlásil maloobchodný gigant čistý zisk 1,9 miliardy dolárov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 05 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:03