Reuters
StoryEditor

Trump chce vyvinúť maximálny hospodársky tlak na Irán, podpísal obnovenie sankcií

06.08.2018, 17:58
Autor:
ČTKČTK
Sankcie na teheránsky režim sa budú uplatňovať v dvoch etapách.

Americký prezident Donald Trump dnes podpísal exekutívny príkaz na obnovenie protiíránskych sankcií, ktorý nadväzuje na jeho májové rozhodnutie o vypovedaní jadrovej zmluvy s Iránom. Sankcie, ktoré majú podľa prezidenta zabezpečiť "maximálny hospodársky tlak" na teheránsky režim, sa budú uplatňovať v dvoch etapách, prvá vstúpi do platnosti o polnoci miestneho času (v utorok o 6:00 SELČ).

V oznámení o podpise prezidentského výnosu Biely dom uviedol, že prezident je pripravený uzavrieť novú jadrovú zmluvu, ktorá by sa týkala všetkých "škodlivých" aktivít Iránu vrátane výroby balistických rakiet a údajnej podpory terorizmu.

"Kým neustávame v našom maximálnom hospodárskom tlaku na iránsky režim, zostávam otvorený komplexnejšej dohode, ktorá bude zahŕňať všetky iránske škodlivé aktivity vrátane balistického programu a podpory terorizmu," uvádza sa vo vyhlásení.

Trump v dokumente pripomenul svoje stanovisko, že medzinárodná jadrová dohoda, ktorú v roku 2015 uzavrela predošlá americká vláda Baracka Obamu spolu s Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom, bola "desivá a jednostranná". Umožnila vraj iránskej vláde financovať šírenie konfliktu na Blízkom východe.

Americký prezident vyzval všetky národy, aby "jasne dali najavo, že iránsky režim má na výber: buď zmení svoje výhražné a destabilizačné správanie a zapojí sa do globálnej ekonomiky, alebo pôjde ďalej cestou hospodárskej izolácie".

Trump zároveň varoval, že všetci, ktorí neprerušia svoje väzby na iránsku ekonomiku, riskujú v obnovenom sankčnom režime "vážne následky".

Prvá vlna sankcií, ktorá vstúpi do platnosti v utorok, sa zameriava predovšetkým na automobilový priemysel a obchody so zlatom a ďalšími kovmi. Podstatnejšou ranou pre iránsky priemysel však bude v novembri druhá séria sankcií, ktorá cieli na ropný a bankový sektor.

Európska únia s Trumpovým rozhodnutím odstúpiť od jadrovej dohody nesúhlasí a rozhodla sa pomôcť európskym firmám, aby sa s dôsledkami sankcií USA vyrovnali.

01 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:04