StoryEditor

Kde sú peniaze, ktoré Elon Musk sľúbil? Ak blafuje, môže skončiť vo väzení

11.08.2018, 00:00
Na svojom twitterovom účte zakladateľ spoločnosti Tesla oznámil, že zvažuje prevod firmy do súkromných rúk a stiahnutie jej akcií z verejného obchodovania.

Uplynuli dva dni od tweetu Elona Muska o prevedení Tesly do súkromných rúk a okolo jeho plánu stále panujú nezodpovedané otázky. Kde je 82 miliárd dolárov, ktoré by výkup akcií riaditeľa americkej spoločnosti stál? Ak financie nemá, mohol by to pre neho byť krok do väzenia. Manipulácia s cenou akcií je v Amerike totiž prísne strážená.

Kým Musk nepredloží dôkaz o tom, že je schopný akcionárov naozaj vyplatiť, bude sa celá záležitosť zahaľovať do hmly špekulácií. A práve to možno otec elektromobilky, ktorý má v spoločnosti 20-percentný podiel, chce.

O problémoch spoločnosti Tesla sme sa rozprávali s analytikom Revue priemyslu Martinom Jesným 

"V tejto chvíli je Musk veľmi tajomným mužom. Nedávno síce prebehli nejaké odkúpenia akcií Tesly, kedy Musk a jeho brat Kimbala kúpili v júli zhruba 135 tisíc akcií, ale vzhľadom k počtu upísaných akcií je to relatívne nepatrný zlomok," hovorí Michal Dvořák, hlavný analytik spoločnosti Tradecentrum.

V nadväznosti na Muskove lakonické oznámenia vydala rada spoločnosti vyhlásenie, v ktorom spomína, že stiahnutie akcií spoločnosti z burzy bolo v minulom týždni predmetom diskusie na niekoľkých interných schôdzach.

Zástupcovia spoločnosti na nich riešili, ako efektívne to môže byť pre Teslu v otázke dlhodobých záujmov.

Žiadne detaily o tom, kto by vyplácanie akcionárov mohol financovať, však členovia predstavenstva vo vyhlásení neuviedli. Možností, kde Musk zoberie peniaze, je niekoľko, píše spravodajský web Quartz. Imanie by mohla zaručiť napríklad spoločnosť Apple, ktorá drží hotovosť prevyšujúcu 243 miliárd dolárov.

Americká technologická spoločnosť sa už v minulosti snažila do automobilového odvetvia vstúpiť, ale neuspela. Takúto možnosť predpovedal už na začiatku roka portál Business Insider, podľa ktorého sa Tesla potrebuje zachrániť pred svojou dezilúziou ohľadom budúceho rastu spoločnosti, a Apple zasa potrebuje pomoc po neúspešnom pokuse o vstup do autopriemyslu.

V hre sú akcie spoločností SpaceX i Apple

Ďalšími kandidátmi by mohli byť spoločnosti Microsoft či Toyota. Agentúra Bloomberg uvádza aj mená ako Google či SoftBank.

"Veľa záleží na tom, koľko zo súčasných akcionárov bude chcieť vymeniť verejné akcie za akcie súkromné. Pár hráčov však sumu na stôl dať môže - japonská SoftBank, ktorá technologické stratové firmy nakupuje ako o život, drží napríklad Uber," komentuje Martin Lobotka, hlavný analytik spoločnosti Conseq Investment Management. Ako ďalšie uvádza štátne investičné fondy aj už spomínané technologické firmy. "Podľa môjho názoru však Musk s nikým nerokoval," dodáva.

Podľa analytika Michala Dvořáka však nie je potrebné pozerať sa tak ďaleko. "Ak Musk uvoľní časť akcií spoločnosti SpaceX (ktorú má vo vlastníctve, pozn. Red.), je možné, že bude mať na viac než len na Teslu," hovorí.

Vtip znamená delikt

Častejšou reakciou, než špekuláciou o tom, kde by Musk peniaze zohnal, je však názor, že ide jednoducho o blaf. "Toto podľa môjho môže skončiť buď väzením alebo jednou z rekordných transakcií v dejinách LBO. A trh, zdá sa, zatiaľ viac stavuje na to prvé," dodáva Lobotka.


Na svojom twitterovom účte zakladateľ spoločnosti Tesla oznámil, že zvažuje prevod firmy do súkromných rúk a stiahnutie jej akcií z verejného obchodovania. Za každú akciu ponúkol 420 dolárov a dodal, že financovanie je zaistené.

Cena akcií spoločnosti Tesla (od roku 2001)

​"Ani deň po oznámení sa s potvrdzujúcou správou neprihlásil nikto z právnikov, bankárov, konzulantov a podobne, ktorí by, ak by transakcia skutočne bola v rokovaní, museli byť už niekoľko týždňov či mesiacov zainteresovaní v transakcii, ktorá má potenciál byť jednou z najväčších dlhových akvizícií v histórii," komentuje Lobotka.

Ak by sa totiž ukázalo, že zakladateľ spoločnosti Tesla klamal, a peniaze zaistené nie sú, mal by do väzenia naozaj nakročené.

Na manipuláciu s cenou akcií a klamstvo o materiálnych aspektoch sú totiž Američania podľa Lobotku veľmi citliví a zákony o akciových burzách veľmi striktné. "Musk sa napríklad môže brániť tým, že tých 420 dolárov nebolo za jednu akciu, ale za celú firmu," uvádza so zveličením Lobotka.

Záležitosťou sa bude zaoberať Komisia pre cenné papiere a burzy.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 05 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:13