StoryEditor

"Je to kríza, ktorú vytvorila Amerika." Turci vinia za prudký prepad líry USA

10.08.2018, 19:06
Autor:
ČTKČTK
Verní priaznivci Erdogana považujú prepad meny za snahu USA podkopať ich krajinu a prezidenta.

Serap, dvadsaťtriročná predavačka obchodu s odevmi v centre Istanbulu, si je istá tým, koho má obviniť z prudkého prepadu tureckej líry. "Je to kríza, ktorú vytvorila Amerika," povedala agentúre Reuters. Jej názor na príčinu krízy zdieľa mnoho Turkov a naznačuje to, prečo podpora prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v júni zvíťazil v prezidentských voľbách a získal väčšie právomoci, vyzerá nedotknutá, aspoň zatiaľ.

Turecká líra od začiatku tohto roka oslabila voči doláru o 35 percent. Dnes sa prepadla na nové rekordné minimum a zažila najväčší jednodňový prepad od tureckej finančnej krízy v roku 2001. Ceny potravín, nájmov a pohonných hmôt v Turecku rastú. Štátny prevádzkovateľ plynovodov minulý týždeň zvýšil ceny zemného plynu pre výrobu elektriny o 50 percent.

Snaha USA podkopať Turecko

Verní priaznivci Erdogana považujú prepad meny za snahu USA podkopať ich krajinu a prezidenta. "Ak oni majú svoje doláre, my máme našich ľudí, nášho boha," povedal Erdogan vo svojom prejave v noci na dnes, kedy vykreslil prepad líry ako kampaň proti Turecku.

Tieto komentáre dnes dominovali tureckým prevažne provládnym médiám. Noviny a televízne stanice popisujú krízu líry ako politický útok, ktorý minulý týždeň vystupňovalo zavedenie amerických sankcií na dvoch tureckých ministrov kvôli sporu o zadržaní amerického evanjelického pastora Andrewa Brunsona.

"Minulý týždeň vydali škandalózne rozhodnutie o našich ministroch," hovorí Serap. Nevie presne, aké kroky Washington podnikol proti Turecku, ale hovorí, že jej krajinu nebude nikto utláčať. "Nie je to tak jednoduché, aby nás donútili skloniť hlavu pred ich požiadavkami," dodáva.

Prepad líry, ku ktorému prispievajú obavy z vplyvu Erdogana na menovú politiku a zhoršujúce sa vzťahy Turecka s USA, vyvolal otrasy na rozvíjajúcich sa trhoch po celom svete a dominuje titulkom finančných správ po celom svete. Turecké médiá však krízu prevažne ignorujú, okrem Erdoganových komentárov.

Niektorí Turci vidia vinu aj bližšie domova

"Noviny dokonca nepísali o raste cien zemného plynu a elektriny," hovorí Veysel, vodič taxi v Istanbule. Upozorňuje, že skôr než z médií sa dozvedel o prepade líry a prudkom raste pohonných hmôt, keď tankoval a vypytoval sa u svojich cestujúcich.

Niektorí Turci vidia vinu aj bližšie domova. "Berú nás všetkých na pokraj útesu," hovorí 35-ročná učiteľka, ktorá si v istanbulskom nákupnom centre kupuje nabíjačku na telefón. Nechce však byť menovaná, pretože sa obáva, že by mohla byť považovaná za kritičku prezidenta, ktorý neznesie ani len malý nesúhlas.

Erdoganovi priaznivci nevidia príliš dôvodov na poplach. "Vláda vie, čo robí - zvesti o kríze vytvárajú falošnú paniku," tvrdí tridsaťročný predajca novín a cigariet v istanbulskom kiosku Ahmet. "Myslím si, že je dobré, že z toho nerobia veľkú udalosť. Na čo iné by to slúžilo, než k vytvoreniu ďalšej paniky. Vláda niečo urobí, keď to bude potrebné."

Levent, ktorý vlastní obchod s príslušenstvom na mobilné telefóny, uvádza, že postavenie Turecka vo svete je dôležitejšie ako líra a obavy z kolapsu meny sú prehnané. "Dolár presiahol päť (lír), áno. Ale my sme nehlasovali pre dolár, hlasovali sme pre silné Turecko," uvádza s odvolaním sa na júnové víťazstvo Erdogana vo voľbách. "Pozrite sa - každý má auto, v meste je rušná 24-hodinová premávka. Vyzerá to ako mesto v kríze?"

01 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 02 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 03 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 05 - Modified: 2024-05-10 05:13:53 - Feat.: - Title: Nemecko je pripravené hrať vedúcu úlohu v oblasti bezpečnosti, vyhlásil minister obrany Pistorius
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 05:16