Reuters
StoryEditor

Banka Barclays sa pripravuje na brexit. Načrtla plány na rozšírenie svojej írskej dcéry

13.08.2018, 14:44
Autor:
TASRTASR
Okrem francúzskej, nemeckej a španielskej dcéry Barclays nakoniec presunie všetky svoje európske pobočky pod kontrolu Barclays Bank Ireland, uviedol jeden z týchto zdrojov.

Britská banka Barclays začala so zmenou organizačnej štruktúry. Presúva priame vlastníctvo svojich francúzskych, nemeckých a španielskych pobočiek z britského subjektu na svoju írsku dcéru. Uviedli to zdroje priamo oboznámené s plánmi banky v súvislosti s brexitom (odchodom Británie z Európskej únie, EÚ), ktoré nechceli byť menované.

Tento krok ukazuje, že Barclays začala s aktiváciou svojich brexitových plánov pre výnimočné situácie podobne ako iné banky, ktoré nečakajú na výsledok rokovaní o fungovaní finančných služieb po vystúpení Británie z EÚ v marci 2019.

Britská banka načrtla plány na rozšírenie svojej írskej dcéry so sídlom v EÚ v prezentácii pre investorov začiatkom tohto mesiaca. Uviedla pritom, že v Írsku budú sústredené najmä aktivity podnikovej, investičnej a privátnej divízie Barclays a divízie kreditných kariet Barclaycard.

Presunie svoje pobočky

Okrem francúzskej, nemeckej a španielskej dcéry Barclays nakoniec presunie všetky svoje európske pobočky pod kontrolu Barclays Bank Ireland, uviedol jeden z týchto zdrojov.

Analýza hlásení, ktoré banka poskytla dozorným úradom, ukázala, že ďalšie veľké korporátne a investičné divízie Barclays v Európe budú v Luxembursku, Švajčiarsku, Portugalsku, Taliansku a Holandsku.

Barclays Bank Ireland bude mať celkový majetok vo výške približne 224 miliárd libier (249,79 miliardy eur) po tom, ako absorbuje celú európsku divíziu londýnskej centrály.

Barclays už v Európe nemá spotrebiteľskú divíziu, pretože v roku 2016 predala poslednú maloobchodnú prevádzku. Dôvodom bola zmena jej globálnej stratégie.

Zatiaľ čo európske pobočky Barclays budú stále vo vlastníctve jej holdingovej spoločnosti v Londýne, zmena organizačnej štruktúry ukazuje, ako veritelia presúvajú svoje podnikanie, aby sa vyhli akémukoľvek narušeniu činností, ktoré by im brexit mohol spôsobiť.

Po brexite chcú aj naďalej slúžiť zákazníkom

Banky sa snažia zabezpečiť, aby aj v prípade odchodu Británie z EÚ "bez dohody" mohli ďalej slúžiť zákazníkom v bloku ako predtým.

Britské banky sa vo veľkej miere rozhodli založiť si nové európske centrály tam, kde už mali dcérsku spoločnosť s potrebnou licenciou. Snažia sa tak minimalizovať náklady a nepríjemnosti v prípade, že sa dosiahne dohoda na poslednú chvíľu a reorganizácia nebude potrebná.

Banka HSBC napríklad začala presúvať priame vlastníctvo svojich európskych pobočiek z britského subjektu na francúzsku dcérsku, zatiaľ čo Lloyds plánuje tri dcérske spoločnosti v EÚ.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-02-09 14:02:27 - Feat.: - Title: Brtiská banka Barclays dáva stopku financovaniu nových ropných a plynárenských projektov 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2024-01-08 19:03:14 - Feat.: - Title: Barclays znižuje náklady, počet zamestnancov britskej banky vlani klesol o šesť percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:15