StoryEditor

Turecko je terčom ekonomického útoku, uviedla prokuratúra. Začala vyšetrovanie

13.08.2018, 15:29
Autor:
ČTKČTK
Turecké ministerstvo oznámilo, že už iniciovalo vyšetrovanie účtov na sociálnych médiách kvôli zverejňovaniu informácií podnecujúcich k poklesu líry.

Turecká centrálna banka dnes v reakcii na pokles domácej meny sľúbila zabezpečenie dostatočnej likvidity bankového sektora a znížila požiadavky na kapitálové rezervy komerčných bánk. Turecká líra sa v noci na dnes voči doláru prepadla na nové rekordné minimum, neskôr však časť strát zmazala.

Turecká prokuratúra podľa televíznej stanice CNN Türk začala vyšetrovanie osôb podozrivých z podielu na aktivitách, ktoré ohrozujú ekonomickú stabilitu Turecka.

Úrad prokuratúry uviedol, že Turecko je terčom ekonomického útoku, a sľúbil právne kroky proti všetkým správam napomáhajúcim tomuto útoku. Turecké ministerstvo vnútra oznámilo, že už iniciovalo vyšetrovanie 346 účtov na sociálnych médiách kvôli zverejňovaniu informácií podnecujúcich k poklesu tureckej meny.

​Líra už od začiatku tohto roka oslabila voči doláru o viac ako 40 percent, a to najmä kvôli zhoršujúcim sa vzťahom medzi Tureckom a Spojenými štátmi a obavám z tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na znižovanie úrokových sadzieb.

Dopad na svetové akciové trhy

V piatok sa turecká líra voči doláru prepadla až o 18 percent, čo malo negatívny dopad na svetové akciové trhy aj na kurz eura. Investori sa obávajú, že turecké podniky budú mať kvôli slabej líre problémy so splácaním dlhov v cudzích menách.

​K piatkovému poklesu líry prispelo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobiť clo na dovoz tureckej ocele a hliníka. Turecko-americké vzťahy sa v poslednej dobe zhoršili kvôli sporom ohľadom politiky voči Sýrii a kvôli tomu, že Ankara zadržiava amerického pastora Andrewa Brunsona.

"Teraz sa zdá byť isté, že prepad líry, ktorý začal v máji, uvrhne tureckú ekonomiku do recesie," uviedol analytik Andrew Kenningham zo spoločnosti Capital Economics. Upozornil však, že turecké hospodárstvo sa na svetovej ekonomike podieľa len zhruba jedným percentom.

Dolár sa v noci na dnes vyšplhal až na 7,24 líry za dolár. Neskôr sa však vrátil pod hranicu siedmich lír za dolár. Turecký minister financií Berat Albayrak v novinovom rozhovore uviedol, že vláda pripravila akčný plán na zmiernenie obáv investorov a že úrady od pondelňajšieho rána začnú podnikať potrebné kroky.

Turecko je terčom útokov špekulantov

Istanbulská akciová burza dnes pozastavila obchodovanie s akciami troch popredných tureckých bánk Yapi Kredi, Akbank a Isbank potom, čo sa ich ceny kvôli obavám o ekonomiku a finančnú stabilitu prepadli o viac ako 11 percent. Neskôr bolo obchodovanie s týmito akciami obnovené. Šéf spoločnosti Isbank Adnan Bali uviedol, že Turecko je terčom útokov špekulantov, a upozornil, že prepad líry nezodpovedá vývoju tureckej ekonomiky.

Erdoganov hovorca dnes uviedol, že turecká ekonomika je silná a že by nikto nemal venovať pozornosť špekulatívnym správam a aktivitám. Erdogan minulý týždeň vyzval Turkov, aby v rámci "národného boja" proti ekonomickým nepriateľom vymieňali svoje doláre a zlato za tureckú líru.

Dnes Erdogan vyhlásil, že očakáva pokračovanie útokov na tureckú ekonomiku. Zároveň však predpovedal, že líra sa v blízkej dobe vráti na "rozumnú" úroveň. Rozširovanie falošných správ o tureckej ekonomike označil za zradu a postup USA za bodnutie do chrbta. Prezident tiež uviedol, že Turecko v reakcii na ekonomické útoky urýchli svoje investičné plány.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:33