Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
13.08.2018, 22:31

Kolumbia túži udržať sa na kávovom výslní

káva
Zdroj: Reuters

Kolumbia sa snaží udržať si povesť vývozcu tých najlepších kávových zŕn na svete. Miestni vedci sa preto snažia kávovníky zoceliť proti plesniam a škodcom alebo vyberať vhodné odrody pre konkrétne oblasti. Ich pracovisko je v hlbokom údolí Chinchiná v hustej vegetácii medzi strmými andskými vrchmi.


V laboratóriách Národného centra pre výskum kávy 250 vedcov a ich pomocníkov testuje, ako kávovníky zoceliť proti plesniam alebo ničivému hmyzu. V ôsmich regionálnych pobočkách sa skúma, do akej nadmorskej výšky a na akú pôdu sa hodí tá či ona odroda, aké sú pre ňu ideálne hnojivá a či potrebuje dodatočné zavlažovanie.


Vedci vyšľachtili rastlinu, ktorá vyžaduje minimum tieňa a tiež menej priestoru, čo umožňuje vysádzať kríky na plantážach v malých rozstupoch a najmenej strojnásobiť výnos na jeden hektár. Nazvali ju nepekne „café tecnificado“. Tradicionalisti odmietajúci výsadbu podľa pravítka tvrdia, že z plodov kríkov roztrúsených bez ladu a skladu po pozemku, kde rastú v tieni banánovníkov a ďalších tropických stromov, možno urobiť nápoj oveľa vyššej kvality.


Receptár pre cafeteros
„Myslíte si, že by som pustil na pole kávovníky, ktorých zrná nebudú mať tú najlepšiu chuť? Aj tú tu neustále kontrolujem

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.