Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
20.08.2018, 00:00

Chmeľu je málo, ale aj tak väčšinu vyvezieme

Po viac než štvorročnej stagnácii by mali tento rok na Slovensku pribudnúť štyri hektáre chmeľníc.

Chmeľ dodáva pivu horkosť a vyrába sa iba zo samičieho kvetenstva chmeľu.
Zdroj: Pixabay

Pestovanie chmeľu na Slovensku sa v posledných rokoch ocitlo v situácii, ktorú možno označiť za alarmujúcu. A to aj napriek tomu, že sa radí medzi najperspektívnejšie a najvýnosnejšie komodity. „Je ťažké nájsť plodinu, ktorá by mu dokázala konkurovať,“ myslí si Branislav Cvik, predseda predstavenstva družstva Slovchmeľ. To, čo vypestujeme, však nezostane doma. Vyvážame približne 90 percent z celkovej produkcie.

Ubúda navyše aj výmera chmeľníc. Zatiaľ čo v roku 1993 ich bolo približne 1 300 hektárov a chmeľ pestovalo 34 pestovateľov, v súčasnosti ostali len štyria s výmerou 141 hektárov.

Nové hektáre a dotácie
Tento rok by sa mal k existujúcim pestovateľom pridať Banskobystrický pivovar, ktorý sa spojí s Poľnohospodárskym družstvom Nemšová. Na jeseň sa chystajú vybudovať štyri hektáre chmeľníc. Družstvo v Nemšovej má k dispozícii česačky a sušičky chmeľu. Cvik objasňuje, že náklady na nové technológie sa pohybujú v hodnote viac než 500-tisíc eur a návratnosť sa počíta na 30 až 50 hektárov. Existujúce družstvá sú tak s výmerou okolo 30 hektárov na hranici rentability.
Problémy farmárov môže vyriešiť štát, konkrétne agrorezort. V Česku je napríklad pestovanie chmeľu dotované, je tiež zaradený medzi špeciálne plodiny a jeho pestovanie je podporené sumou približne 900 eur. V našej krajine sa táto suma pohybuje okolo 420 eur. Riešením by mohlo byť zaradenie chmeľu medzi štátom podporované komodity. Podľa Cvikových slov momentálne prebieha intenzívn

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.