Pestovanie chmeľu na Slovensku sa v posledných rokoch ocitlo v situácii, ktorú možno označiť za alarmujúcu. A to aj napriek tomu, že sa radí medzi najperspektívnejšie a najvýnosnejšie komodity. „Je ťažké nájsť plodinu, ktorá by mu dokázala konkurovať,“ myslí si Branislav Cvik, predseda predstavenstva družstva Slovchmeľ. To, čo vypestujeme, však nezostane doma. Vyvážame približne 90 percent z celkovej produkcie.
Ubúda navyše aj výmera chmeľníc. Zatiaľ čo v roku 1993 ich bolo približne 1 300 hektárov a chmeľ pestovalo 34 pestovateľov, v súčasnosti ostali len štyria s výmerou 141 hektárov.
Nové hektáre a dotácie
Tento rok by sa mal k existujúcim pestovateľom pridať Banskobystrický pivovar, ktorý sa spojí s Po...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.