Alergia na lepok alebo celiakia je chronické autoimunitné ochorenie tenkého čreva. Jeho pôvod je najčastejšie dedičný, napriek tomu spúšťačom môže byť fyzická či psychická záťaž. Situácia ľudí s celiakiou bývala zložitá, pretože kvôli bezlepkovej diéte museli utrácať vysoké čiastky za jedlo bez múky. To však bolo nielen drahé, ale navyše nebolo príliš chutné. V posledných rokoch ale celý svet zažíva boom bezlepkových potravín, a to i u ľudí, ktorí inak bežne potraviny s obsahom lepku môžu konzumovať. Bezlepkové potraviny totiž bývajú ľahšie a lepšie stráviteľné, sú preto skvelé napríklad pri detoxe alebo diéte. Vyliečiť celiakiu sa nedá, najlepšou liečbou je skutočne striktné dodržiavanie bezlepkovej diéty. V prípade problémov môže pacient po konzultácií s lekárom prejsť na liečbu kortikoidami, ktorá ale nemusí byť vhodná pre všetkých. Prírodnou alternatívou je bylina zvaná puškvorec obecný, ktorá navyše pomáha i proti nadúvaniu či pri ochorení žliaz.
StoryEditor

Ľudia s celiakiou sú všade a my sa k nim chceme dostať

20.08.2018, 00:00
Naším prvým interným cieľom je dostať sa po Nitru. Neskôr aj po Prievidzu. Aktuálne pracujeme na tom, aby sme sa vedeli rozrastať franšízovým spôsobom, tvrdí v rozhovore pre HN konateľka spoločnosti Dobrožrúti Daniela Zvalová.

Kto sú vaši hlavní odberatelia?
Výrobky dodávame hlavne do bio obchodov, bistier, no máme už kapacitu aj na to, aby sme dokázali dodávať aj do maloobchodu, čo by sme v konečnom dôsledku aj chceli.
Uživil by sa takýto koncept aj mimo Bratislavy?
Myslím si, že áno. Človek má celiakiu, či je leto a či zima, a rovnako nezohráva úlohu ani to, kde býva. Spolupracujeme v rámci distribúcie aj so Svetom debničiek, no cez nich nedokážeme pokryť východné Slovensko.
Nebolo by preto vhodné umiestniť podobnú výrobu napríklad do Košíc?
Áno, chceli by sme sa začať p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:44