DánskoReuters
StoryEditor

Americká komentátorka vyvolala medzinárodný incident. Dánsko nazvala "socialistickým peklom"

20.08.2018, 18:30
Autor:
PatriaPatria
Dánsky minister financií komentátorke Fox News Trish Reganovej odporučil, aby jeho krajinu radšej navštívila a zoznámila sa s faktami.

Keď komentátorka americkej televízie Fox News Trish Reganová pred niekoľkými dňami vyhlásila, že Dánsko je spolu s krajinami ako Venezuela ukážkou "socialistického pekla", vyvolalo to podľa Paula Krugmana malý medzinárodný incident.

Napríklad dánsky minister financií Reganovej odporučil, aby jeho krajinu radšej navštívila a zoznámila sa s faktami. Krugman potom na stránkach NYTimes tvrdí, že komentátorka si nemohla vybrať horší príklad socialistického pekla, ako je práve Dánsko.

"Dánsko sa v posledných desaťročiach skutočne vydalo inou cestou ako Spojené štáty. Tie sa nakláňali doprava, zatiaľ čo Dáni mierne doľava. A vedú si celkom dobre. Americkej politike dominuje križiacke ťaženie proti veľkej vláde, Dánsko počíta s významnou rolou vlády a verejné výdavky tam tvoria viac ako polovicu HDP. Americkí politici varujú pred redistribúciou príjmov od bohatých k chudobnejším, Dáni tak robia v mierke, ktorá je pre nás nepredstaviteľná. Americká politika je stále viac nepriateľská k odborom, v Dánsku sú ich členmi dve tretiny zamestnancov," píše ekonóm.

Podľa tradičnej konzervatívnej ideológie by tak Dánsko malo byť skutočne jedným veľkým prepadákom. "Ak tomu tak ale je, potom sa mu to darí veľmi dobre skrývať. Ja som tam práve strávil nejaký čas a zdalo sa mi, že tá krajina skutočne prosperuje. A dáta mi dávajú za pravdu. Pre Dánov je jednoduchšie nájsť si prácu ako pre Američanov a v mnohých prípadoch zarábajú oveľa viac. HDP na hlavu sa síce nachádza trochu nižšie ako v USA, ale v podstate je to vďaka tomu, že Dáni si berú viac dovolenky. Príjmová nerovnosť je oveľa nižšia, očakávaná dĺžka života je dlhšia," tvrdí Krugman.

Libertariánsky Cato Institute navyše tvrdí, že Dánsko nie je žiadnou socialistickou krajinou. Poukazuje okrem iného na ekonomiku voľného trhu, ktorá funguje spolu s vysokou vládnou spotrebou a štátom blahobytu. Socializmus sa vyznačuje hlavne tým, že vláda vlastní rozsiahle výrobné prostriedky, o niečom takom však nemôže byť v Dánsku ani reč.

Táto krajina podľa Krugmana využíva výhody kapitalizmu a jeho nevýhody rieši intervenciou. Ide o "sociálnu demokraciu", ktorá je niečím úplne iným ako socializmus, avšak "tento rozdiel je americkými konzervatívcami zámerne zanedbávaný".

Podobné zmätenie pojmov potom má podľa Krugmana reálne dopady. "Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že mladí voliči, ktorí vyjadrujú príslušnosť k demokratom, z dvoch tretín preferujú socializmus pred kapitalizmom. To ale neznamená, že desiatky miliónov Američanov chcú, aby vláda prevzala vlastníctvo podnikov. Ide len o to, že keď mladým ľuďom tvrdíte, že Dánsko je socialistickou krajinou, oni nakoniec dôjdu k záveru, že ten socializmus zase nie je tak zlý."

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 04 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 05 - Modified: 2024-04-04 18:22:30 - Feat.: - Title: Pre poruchu rakety na vojenskej lodi uzavreli dánsky vzdušný priestor aj more
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:46