StoryEditor

Záchranný program Grécka sa skončil, no európska dlhová hrozba pokračuje

21.08.2018, 00:00
Problém v budúcnosti môže predstavovať narastajúci objem nesplácaných úverov.

Grécka ekonomika úspešne opustila euroval – záchranný program, vďaka ktorému prežila najhoršiu hospodársku krízu, ktorá ju postihla. Verejné financie sú síce ozdravené, ale problém ani zďaleka nie je zažehnaný. Nesplácané úvery krajiny totiž predstavujú podľa Svetovej banky vyše 45 percent celkového objemu. Grécko však nie je jediné, problém predstavujú aj ekonomiky Talianska či Cypru.

Dlžníci nesplácajú pôžičky
Momentálne sa všade hovorí len o tom, že Grécko je po ôsmich rokoch problémov vo veľmi dobrej kondícii a tretí záchranný balíček, ktorý by mal zabezpečiť pokrytie nákladov štátu na najbližších 22 mesiacov, predstavuje cestu k jeho samostatnosti. Lenže HDP krajiny je stále o štvrtinu nižší ako pred krízou a výška dlhu predstavuje 288,7 miliardy eur, čo je 180 percent HDP. Z toho 257 miliárd eur Grécko dlhuje krajinám eurozóny a vyše 32 miliárd Medzinárodnému menovému fondu. A to nie je jediný problém, ktorý Atény majú.

Okrem toho štát ohrozuje vysoká miera nesplácaný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:07