StoryEditor

USA uvalia na autá z Únie clá, vyhlásil Trump. Ako to zasiahne slovenskú ekonomiku?

22.08.2018, 09:45
Autor:
tbatbaTASRTASR
Trumpom avizované clá by pre slovenskú ekonomiku znamenali stratu desiatok miliónov eur.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty zavedú na autá z Európskej únie 25-percentné dovozné clo. Hoci export Slovenska do USA predstavuje menej ako tri percentá, jeho dominantnou zložkou je práve export automobilov. Pomer exportu automobilov do USA k HDP Slovenska je výrazne najvyšší zo všetkých krajín EÚ.

Problémy môže pocítiť hlavne bratislavský Volkswagen, ktorý exportuje do USA 20 percent produkcie. Okrem Volkswagenu plánuje s produkciou pre americký trh aj závod Jaguar Land Rover pri Nitre.

Trumpove vyhlásenie

Vyhlásenie Trumpa prišlo len niekoľko hodín potom, ako denník The Wall Street Journal informoval, že podľa amerického ministra obchodu Wilbura Rossa správa o plánovaných dovozných clách na autá bude známa neskôr než v auguste, čo bol pôvodne plánovaný termín.

"Zavedieme 25-percentné clo na každé auto prichádzajúce do USA z Európskej únie," povedal Trump na stretnutí so svojimi priaznivcami v štáte Západná Virgínia. Informovala o tom stanica CNBC.

Ross predtým pre The Wall Street Journal uviedol, že správa o plánovaných dovozných clách na autá nebude podľa všetkého zverejnená do konca augusta, pretože v súčasnosti ešte stále prebiehajú rokovania s Mexikom, Kanadou aj Európskou úniou.

Ross zároveň dodal, že skúmanie materiálov dodaných automobilkami, ktoré sa k plánovaným clám vyjadrujú, trvá o niečo dlhšie, než sa pôvodne očakávalo.

Ak sa naplnia hrozby amerického prezidenta, bude to znamenať pre Slovensko významný problém.

Najviac to pocíti Volkswagen

Podľa minuloročných štatistík Volkswagen Slovakia vyviezol zo Slovenska 99,7 percent vyrobených automobilov. Najväčšími exportnými trhmi podľa obratu boli Nemecko (28 percent), USA (20 percent) a Čína (13 percent).

Za rok 2017 vyrobil závod v Bratislave viac ako 360 tisíc motorových vozidiel. Dvadsať percent produkcie smerovalo na trh do Spojených štátov. Celkovo tak v minulom roku smerovalo do USA okolo 72 tisíc automobilov.

Okrem Volkswagenu plánuje s produkciou pre americký trh aj nitriansky závod Jaguar Land Rover. Ten má spustiť prevádzku tento rok. Ostatné automobilky do USA autá nevyvážajú.

Strata desiatok miliónov

Hoci export do USA predstavuje menej ako tri percentá, jeho dominantnou zložkou je práve export automobilov. Ten tvorí až dve tretiny exportu do tejto krajiny. Pomer exportu automobilov do USA k HDP Slovenska je výrazne najvyšší zo všetkých krajín EÚ, keď tvorí až 1,7 percent, uvádza Inštitút finančnej politiky (IFP) vo svojej makroekonomickej prognóze.

Avizované clá vo výške 25 percent na automobily by mali dosah na slovenskú ekonomiku 0,11 percenta. To predstavuje stratu desiatok miliónov eur.

Minister Žiga očakáva odvetné opatrenia

Minister hospodárstva Peter Žiga po skončení rokovania vlády povedal, že je to nová pozícia americkej administratívy oproti výsledkom rokovania Trumpa so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. „Vnímam to zatiaľ len ako vyjadrenie prezidenta Trumpa v rámci predvolebnej kampane,“ povedal Žiga.

Minister avizoval, že si počkajú na oficiálne stanovisko USA a kroky Slovenska budú koordinované s ostatnými členskými krajinami EÚ. "Naše pozície budeme diskutovať s našimi najvýznamnejšími obchodnými partnermi ako je Nemecko alebo Francúzsko."

Žiga spomenul, že ak dôjde k zavedeniu ciel, nie je to dobrá správa pre svetový obchod, pretože určite prídu odvetné opatrenia zo strany EÚ. „Táto špirála neprináša nikomu nič pozitívne a som za to, čo bolo skorej dohodnuté, aby boli clá nulové.“

„Ak by došlo k zavedeniu cieľ, považujem toto rozhodnutie za nešťastné a skôr sa prikláňam k nulovým clám,“ dodal Žiga. 

SAS to považuje za "bezočivý" spôsob

Opozičná strana strana Sloboda a solidarita považuje spôsob, akým sa Európa dozvedela o Trumpových clách na dovoz áut, za „bezočivý“ . „Takýto spôsob komunikácie nepovažujeme a nebudeme považovať za hodný spojencov a priateľov,“ uviedol poslanec Martin Klus.

   

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:54