StoryEditor

Jedna z najbohatších rodín v Taliansku prišla po páde mosta v Janove o miliardy

22.08.2018, 09:55
Autor:
mtmmtm
Majetok talianskej rodiny Benettonovcov, známej predovšetkým sieťou butikov s oblečením, sa za posledný týždeň zmenšil o dve miliardy dolárov.

Zrútený janovský most prevádzkovala spoločnosť Autostrade per l'Italia, ktorej chce teraz talianska vláda odobrať koncesiu. Firma je najdôležitejšou dcérou holdingu Atlantia SpA, ktorej akcie stratili následkom nešťastia za posledný týždeň približne štvrtinu svojej hodnoty.

​Najväčším akcionárom Atlantie je rodina Benettonovcov, ktorá drží približne 30 percent firmy prostredníctvom svojho holdingu Edizione. Podľa agentúry Bloomberg tak prepad hodnoty akcií odpísal z majetku rodiny približne dve miliardy dolárov.

Podiel v Atlantii predstavuje podľa indexu miliardárov agentúry Bloomberg viac ako tretinu celkového majetku Benettonovcov a je najdôležitejšou súčasťou ich spoločnosti Edizione. Tá združuje najrôznejšie podnikateľské odvetvia, od bankovníctva až po nehnuteľnosti, a donedávna mala hodnotu takmer 13 miliárd eur.

Rodina Benettonovcov je síce vo svete známa predovšetkým svojou značkou oblečenia United Colors of Benetton, ale móda už netvorí primárny zdroj jej bohatstva. Agentúra Reuters uvádza, že práve diverzifikáciou svojho podnikania kompenzovali Benettonovci upadajúce príjmy svojej módnej značky.

Tie začali klesať koncom 80. rokov minulého storočia kvôli nástupu konkurencie, ktorej súčasťou boli napríklad obchody Zara. Benettonovci sa s tým dokázali vyrovnať a aj dnes patria medzi najbohatšie rodiny v Taliansku.

​Po tragédii z minulého týždňa je však ďalší osud najdôležitejšej súčasti ich rodinného holdingu neistý. Talianska vláda, ktorá sa štylizuje do úlohy bojovníkov s "establishmentom", nešetrila kritikou ani na adresu samotnej rodiny Benettonovcov.

Ich vplyv na súčasné dianie v Taliansku sa tak stal predmetom verejnej diskusie. Niektorí Taliani spájajú prominentnú rodinu s nešťastím v Janove a podľa denníka The Times sa dokonca na internete objavili výzvy na bojkot ich obchodov.

01 - Modified: 2019-09-14 06:26:59 - Feat.: - Title: Pre zrútený most v Janove dali do domáceho väzenia tri osoby 02 - Modified: 2019-05-22 14:30:10 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia zrúteného janovského mosta bude hotová do apríla 2020 03 - Modified: 2018-12-09 14:29:02 - Feat.: - Title: Zo zrúteného mosta v Janove odstránili posledné nákladné auto 04 - Modified: 2018-11-02 10:58:02 - Feat.: - Title: Český vodič, ktorý prežil pád mosta v Janove, sa vracia za volant. Nebojím sa ísť ani do Talianska, tvrdí 05 - Modified: 2018-10-23 06:27:33 - Feat.: - Title: Zomrel zakladateľ módnej značky Benetton
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:47