StoryEditor

Uvedomuje si Trump dôsledky? Ak by išlo do tuhého, Američan si nemá o tri mesiace čo obliecť, tvrdí odborník

23.08.2018, 19:00
S ekonómom Petrom Balážom sme sa v HNtelevízii rozprávali o clách na európske autá, ktoré chce zaviesť prezident USA Donald Trump.

Najnovšie vyhrážky Donalda Trumpa treba zasadiť do celkového kontextu udalostí, ktoré sa za posledných 18 mesiacov dejú vo vzťahoch medzi USA a Európskou úniou a USA a Čínou. Trumpova administratíva sa snaží riešiť klesajúcu konkurencieschopnosť americkej ekonomiky práve tým, že sa pokúša zbrzdiť stále narastajúci deficit obchodnej bilancie.

Tvrdí to vedúci katedry medzinárodného obchodu Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž, s ktorým sme sa v Hntelevízii rozprávali o vyhlásení prezidenta USA Donalda Trumpa, že zavedie 25-percentné clá na automobily z Európskej únie.

V rozhovore vyhlásil, že vníma viacero vecí ohľadne nových ciel zavedených USA ako čudných.

Európska únia totiž nepodnikla žiadne kroky, ktoré by mali takúto reakciu USA vyvolať. "Nič sa neudialo," tvrdí Baláž. Nie je to podľa neho logické vzhľadom k Svetovej obchodnej organizácii, ktorá však zatiaľ na to nereaguje.

Navyše si nemyslí, že takáto politika pomôže ozdraviť americkú ekonomiku. "Môj názor je negatívny," vyhlásil s tým, že "pokiaľ ide o konkurencieschopnosť a postavíme napríklad americké autá voči európskym autám, tak v Amerike sa dnes vyrábajú v podstate automobily, ktoré sú v Európe nepoužiteľné, to znamená, že ako podpora exportu to nefunguje."

„Vyzerá to tak, akoby americká administratíva nerozumela základným ekonomickým zákonitostiam,“ konštatuje.

Trump podľa neho rozbíja to, čo v americkej ekonomike fungovalo. Všetko, čo americký spotrebiteľ dostáva do obchodov, sa dnes vyrába v Číne a v Únii, upozorňuje. 

"Ak by prišlo, povedzme, k tomu, že sa zavedie embargo a povieme: bude 100-percentné clo, tak Američan si za tri mesiace nemá čo obliecť, nemá čo obuť, mal by veľmi veľký problém s tým, aby mal čo jesť, nejazdili by jeho autá, nelietali by jeho lietadlá.“

"Nesporne áno," hovorí o tom, či budú mať nové americké clá na autá z Únie dopad na slovenskú ekonomiku. Absolútny dopad by americké clá na európske automobily mali na Slovensko a Nemecko, tvrdí Baláž.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:53