Hamé MájkaHAME.CZ
StoryEditor

CBA vyhralo spor s Hamé ohľadom distribúcie slovenských paštét

24.08.2018, 18:28
Autor:
ČTKČTK
Na CBA vlani podala žalobu spoločnosť Hamé kvôli údajnému porušeniu ochrannej známky.

Veľkoobchodná spoločnosť CBA Nuget vyhrala súdny spor o distribúcii slovenských paštét a mäsových výrobkov Májka, Pali a Morca Della. Na CBA vlani podala žalobu spoločnosť Hamé kvôli údajnému porušeniu ochrannej známky u týchto výrobkov.

Mestský súd v Prahe však žalobu zamietol s tým, že výrobky slovenského výrobcu nezasahujú do práv spoločnosti Hamé, ktorá je majiteľom ochrannej známky k týmto produktom. V tlačovej správe to uviedla firma CBA, ktorá teraz chce od Hamé vymáhať ušlé zisky. Slovenské paštéty vyrába firma Tatrakon. Podľa hovorcu Hamé Petra Kopáčka je toto neprávoplatné súdne rozhodnutie úplne neprijateľné, firma sa odvolá na Vrchný súd v Prahe.

Podľa Kopáčka je ešte stále platné predbežné opatrenie z minulého roka, ktorým Mestský súd zakázal distribúciu Májek a ďalších výrobkov od Tatrakonu na území ČR. Podľa Hamé Tatrakon na základe skoršej dohody môže produkty spomínaných značiek vyrábať a predávať iba na Slovensku.

"Súd úplne nečakane rozhodol, že dohoda medzi Hamé a Tatrakon uzavretá v roku 2002, na základe ktorej môže Tatrakon vyššie uvedené výrobky uvádzať na slovenskom trhu, sa vzťahuje nielen k dodávkam na slovenskom trhu, ale aj k dodávkam na trh český. Toto rozhodnutie úplne ignoruje dlhodobú obchodnú prax oboch strán, keď zmluva z roku 2002 bola obojstranne rešpektovaná výhradne v rozsahu slovenského trhu," dodal Kopáček.

Rozhodnutie súdu sa i podľa CBA opieralo práve o túto zmluvu. Podľa CBA však práve tento dokument umožňuje distribúciu slovenských výrobkov Májka, Pali a Morca Della na český trh. Obsahuje podľa firmy tiež súhlas Hamé smerom k Tatrakonu, aby smel svoje výrobky týmito názvami označovať.

Súd v odôvodnení rozsudku tiež uviedol, že spoločnosť Hamé žalovala zlý subjekt - správcu skladu tovaru - a nie jeho vlastníka. Tým je Družstvo Paté Service, ktoré od slovenskej strany výrobky nakúpilo na účely predaja v Česku.

Aj CBA očakáva, že sa Hamé proti rozhodnutiu súdu odvolá. "Verím, že aj vyššie inštancie nám dajú za pravdu. Ak existuje súhlas medzi Hamé a Tatrakon, ktorý povoľuje používať označenie Májka, Pali a Morca Della na výrobkoch historického slovenského výrobcu, potom aj napriek existencii ochranných známok Hamé nemožno zakázať, aby sa takéto výrobky šírili do ČR," uviedol konateľ spoločnosti CBA Nuget Roman Mazák. Podľa jeho slov plánuje spoločnosť CBA Nuget tiež vymáhanie ušlej škody.

Spor sa vedie od jari minulého roka, kedy spoločnosť Hamé podala na CBA Nuget žalobu kvôli údajnému porušeniu ochrannej známky. Mestský súd v Prahe potom následne vydal predbežné opatrenie, ktorým CBA Nuget pozastavil distribúciu výrobkov.

01 - Modified: 2019-08-30 17:22:34 - Feat.: - Title: Predstavenstvo Potravín Kačka podalo návrh na konkurz 02 - Modified: 2019-08-19 19:18:54 - Feat.: - Title: Veľké plány padli. Zo sľubovaných uletených cien ostali v supermarkete prázdne pulty 03 - Modified: 2019-07-01 21:27:32 - Feat.: - Title: V Česku ročne zavrú približne päťsto dedinských predajní 04 - Modified: 2018-10-03 20:36:40 - Feat.: - Title: Vitana a Hamé sa spojili. Vzniká Orkla Foods Česko a Slovensko 05 - Modified: 2018-10-02 15:16:18 - Feat.: - Title: Spoločnosti Hamé a Vitana sa spoja do jednej firmy, súčasné značky budú zachované
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:19