StoryEditor

Muskov plán nevychádza. Predstavenstvo Tesly odmietlo stiahnutie spoločnosti z burzy

25.08.2018, 09:17
Autor:
ČTKČTK
Predstavenstvo automobilky na štvrtkovom búrlivom zasadnutí odmietlo plán jej šéfa a zakladateľa Elona Muska.

Americký výrobca elektromobilov Tesla zostáva verejne obchodovanou firmou.

Predstavenstvo automobilky na štvrtkovom búrlivom zasadnutí odmietlo plán jej šéfa a zakladateľa Elona Muska na stiahnutie spoločnosti z burzy. V piatok to podľa agentúry Reuters uviedlo v krátkom vyhlásení šesť jeho členov.

​Od začiatku augusta, kedy Musk so svojím plánom vyšiel prostredníctvom tweetu na verejnosť, sa cena akcií Tesly prepadla o dvadsať percent.

Musk vtedy na twitteri napísal, že na sprivatizovanie Tesly disponuje prostriedkami vo výške 72 miliárd dolárov.

Neskôr však vyšlo najavo, že dohodu so saudským fondom sa mu na tento účel uzavrieť nepodarilo.

Tesla následne vytvorila na posúdenie návrhu na stiahnutie akcií podniku z burzy osobitný výbor. Ten už podľa piatkového oznámenia členov predstavenstva rozpustila.

Podľa informácií agentúry AP začala Muskov tweet ohľadom prevzatia Tesly vyšetrovať americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC).

Nielenže tweet najskôr spôsobil prudký rast ceny akcií firmy, ide najmä o to, že bol zverejnený spôsobom, ktorý môže byť v rozpore s burzovými pravidlami.

Elon Musk v polovici augusta uviedol, že spolupracuje so spoločnosťami Silver Lake Partners a Goldman Sachs Group, ktoré mu poskytujú finančné poradenstvo v súvislosti s jeho návrhom previesť výrobcu elektromobilov do súkromných rúk.

"Som nadšený, že spolupracujem s finančnými poradcami zo spoločností Silver Lake a Goldman Sachs plus s Wachtell, Lipton, Rosen & Katz a Munger, Tolles & Olson ako právnymi poradcami pri návrhu previesť Teslu do súkromného vlastníctva," uviedol Musk na sociálnej sieti Twitter.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor o finančnej situácii Tesly s analytikom Martinom Jesným:

01 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 02 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 03 - Modified: 2024-04-28 10:59:25 - Feat.: - Title: Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny, diskutuje o spolupráci 04 - Modified: 2024-04-28 13:37:42 - Feat.: - Title: Záhady Wall Street: Zlé výsledky odmeňované rastom akcií 05 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:09