TASR/AP
StoryEditor

Obchodná vojna pokračuje, na každé ďalšie americké clá chce Čína rázne odpovedať

25.08.2018, 17:11
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty tento týždeň uvalili na čínsky tovar v hodnote 16 miliárd dolárov clo vo výške 25 percent.

Ak Spojené štáty budú zavádzať ďalšie dovozné clá voči Číne, Peking bude pokračovať v odvetných krokoch. Uviedol to tento týždeň čínsky minister financií Liou Kchun.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru Reuters, "Čína si obchodnú vojnu neželá, je však pripravená na rozhodnú odpoveď na bezdôvodné opatrenia USA". Uviedol to zanedlho po zavedení ďalších dovozných ciel zo strany USA, na ktoré Čína reagovala rovnakou mincou.

USA pripravujú tretie kolo ciel

Spojené štáty 23. augusta uvalili na čínsky tovar v hodnote 16 miliárd USD (13,81 miliardy eur) clo vo výške 25 percent. V rovnaký deň začali platiť aj čínske odvetné clá, a to v rovnakej hodnote amerického tovaru dováženého do Číny a v rovnakej výške, teda 25 percent.

Už v júli USA uvalili na Čínu clá, pričom hodnota tovaru dosiahla 34 miliárd USD. Peking odpovedal aj vtedy rovnakým spôsobom.

Americký prezident Donald Trump teraz plánuje tretie kolo ciel na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd USD, pričom clá by mohli do platnosti vstúpiť už na budúci mesiac.

Zároveň sa vyhráža uvalením dovozných ciel na všetok čínsky tovar, ktorý sa ročne dovezie do USA, čo by znamenalo clá na produkty v hodnote okolo 500 miliárd USD.

Čína chce chrániť svoje záujmy

V stredu a vo štvrtok (22. - 23.8.) sa vo Washingtone uskutočnili ďalšie rokovania čínskych zástupcov ministerstva obchodu a amerického ministerstva financií, výraznejší pokrok však nedosiahli. Naopak, obidve krajiny zaviedli voči sebe nové dovozné clá.

A v prípade, že USA svoju politiku nezmenia, Peking je ochotný tomuto trendu sa prispôsobiť. "Ak Spojené štáty budú v týchto krokoch pokračovať, prijmeme zodpovedajúce opatrenia na ochranu našich záujmov," povedal Liou Kchun.

Dodal, že do dnešných dní sa dôsledky obchodného sporu na čínskej ekonomike výraznejšie neprejavili, vláda je však pripravená zvýšiť výdavky v prospech čínskych zamestnancov poškodených americkými clami.

Dovozné clá sú súčasťou Trumpovej politiky "Amerika na prvom mieste". V rámci nej zaviedli USA aj dovozné clá na oceľ a hliník, a to voči viacerým krajinám, okrem Číny aj voči Mexiku, Kanade či Európskej únii. Všetky dotknuté ekonomiky odpovedali odvetnými clami.

Mnohé americké firmy tvrdia, že Trumpov prístup ich v skutočnosti poškodzuje. Tie, ktoré k svojmu biznisu potrebujú čínsky dovoz, čelia doma vyšším nákladom, a exportéri zasa doplácajú na odvetné čínske clá, ktoré znižujú dopyt po ich produktoch.

(1 EUR = 1,1588 USD)

Pozrite si v HNtelevízii vysvetľujúce video o obchodných vojnách:

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:01