Vojtěch Šereda, Lidovky
StoryEditor

ČEZ má vážne problémy v Turecku. Ide o desiatky miliárd korún

27.08.2018, 18:00
Skupina ČEZ sa na turecký trh vypravila pred desiatimi rokmi.

Český energetický obor ČEZ hrá o osud jednej zo svojich najväčších zahraničných investícií. Dejiskom je Turecko. Vojnový konflikt v susednej Sýrii a predovšetkým ekonomická kríza tam vytvorili nevyspytateľné prostredie, v ktorom tuzemská spoločnosť so 70-percentným podielom českého štátu hrá o desiatky miliárd korún.

Podľa českých Lidoviek do rokovaní o budúcnosti ČEZ v Turecku vstúpil priamo generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš, ktorý sa v polovici júna obrátil na vládu v Ankare.

ČEZ sa dostal do vážnych problémov

Odoslal list adresovaný tureckému ministrovi pre energetiku a prírodné zdroje Beratovi Albayrakovi. Z dokumentu vyplýva, že ČEZ sa v Turecku dostal do vážnych problémov.

"Naše spoločnosti sa zo vzniknutej situácie veľmi ťažko finančne spamätávajú. Budúcnosť energetického trhu je ťažko predvídateľná. Nedostatok transparentnosti, pribúdajúce zásahy štátu a nestály kurz tureckej meny spôsobili, že sa napríklad pri spoločnosti Akenerji (výrobca elektriny, v ktorom má ČEZ podiel - pozn. red.) musíme zaoberať možnosťou reštrukturalizácie investičných úverov," napísal Beneš tureckému ministrovi. 

Pripomenul, že český energetický kolos je pološtátnou firmou. "V skupine ČEZ vlastní významný podiel český štát. Než ČEZ urobí nezvratné kroky, ktoré by mohli odradiť iných potenciálnych investorov zaujímajúcich sa o Turecko, láskavo vás žiadam o stretnutie s vedením našej spoločnosti," odkázal riaditeľ tamojšej politickej elite. Zástupcovia ČEZ potvrdili LN, že vytúžené rokovanie sa v minulých dňoch uskutočnilo.

ČEZ na tureckom trhu

Skupina ČEZ sa na turecký trh vypravila pred desiatimi rokmi, kedy vstúpila do spoločnosti Akenerji vyrábajúcou elektrinu. Jej obchodným partnerom sa stal turecký holding Akkök Holding, ktorý patrí medzi najbohatšie tamojšej skupiny. ČEZ sa v moslimskej krajine stal jedným z kľúčových hráčov zo strednej Európy. Investori sa však v kontexte krízových udalostí dostávajú do problémových situácií.

"Investície ČEZ a nášho obchodného partnera Akkök presiahli dve miliardy dolárov. Energiu v Turecku vyrábame, distribuujeme a predávame. To všetko z nás robí jedného z najvýznamnejších stredoeurópskych investorov v Turecku. (...) Preto by som vyjadril svoje vážne obavy zo zhoršujúceho sa obchodného prostredia v oblasti energetiky," zmienil generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš v liste pre ministra energetiky a prírodných zdrojov Berata Albayraka.

01 - Modified: 2023-10-31 18:30:00 - Feat.: - Title: Európsky zelený sen má „das Problem“. Vietor vytvoril namiesto úžitku multimiliardovú sekeru (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-07-23 15:36:17 - Feat.: - Title: Firmy a prevádzky narazia na novú realitu pri cenách energií. Čo a kedy s tým plánuje urobiť štát 03 - Modified: 2023-06-28 15:59:50 - Feat.: - Title: Štartovali rovnako, no český gigant kopí zisky a Slovenské elektrárne straty. Minister je znepokojený 04 - Modified: 2023-05-11 10:13:38 - Feat.: - Title: Čistý zisk českej energetickej spoločnosti klesol, navrhuje rekordnú dividendu 05 - Modified: 2023-03-17 07:18:59 - Feat.: - Title: Slovensko dalo rekordne zarobiť Rusom. Po plyne u nás Moskva zinkasovala aj na ďalšom top palive
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:14