europska unia armadaReuters
StoryEditor

Európa opäť čelí nájazdníkom z Východu. Riešením je vydať sa do sveta

28.08.2018, 18:30
Autor:
PatriaPatria
Za novodobých nájazdníkov môžeme považovať napríklad čínske spoločnosti.

Podľa bývalého portugalského ministra pre Európu Bruna Maçaesa na brány Európy opäť útočia nájazdníci z Východu a cez celý kontinent sa valí vlna strachu.

Európa má za sebou dlhú históriu podobných útokov a napríklad Mongolom sa tu hovorilo Tatári, čo je slovo odvodené od latinského výrazu pre peklo. Maçaes na stránkach Politica tvrdí, že správnou reakciou na podobné hrozby nie je zabarikádovať sa niekde v kúte, ale naopak sa vydať do sveta.

Za novodobých nájazdníkov môžeme považovať napríklad čínske spoločnosti, ktoré sa všemožne snažia o nákup "tých najlepších a najmodernejších firiem s novými technológiami z oblasti robotiky a umelej inteligencie".

Európa sa začína aktívne brániť

Európa sa proti nim začína aktívne brániť, čo je zrejmé napríklad z vývoja v Nemecku, kde vláda teraz zablokovala predaj spoločnosti Leifeld Metal Spinning s tým, že by ohrozoval bezpečnosť krajiny. A mechanizmy obrany proti korporátnym nájazdníkom z Východu sa snaží vybudovať aj celý rad ďalších krajín.

"Potom je tu Rusko, ktoré v novom vojnovom umení priamo vyniká. Dobrým príkladom sú jeho pokusy o ovplyvňovanie výsledkov demokratických volieb. Mongoli sa spoliehali na svoje činy a na povesť, ktorá ich predchádzala, a podobne sa aj Rusko spolieha na to, že jeho akcie môžu byť relatívne obmedzené, ale často budia veľké ohlasy," píše Politico.

Dobrým príkladom majú byť počítačové útoky, ktoré "šíria chaos". V neposlednom rade rastie tlak teroristov, ktorí sú schopní v Európe útočiť z vlastných základní pomocou aktivácie svojich buniek.

Ľudia v Európe vnímajú dlhý zoznam podobných hrozieb, dozvedajú sa, že sa zatvárajú továrne kvôli konkurencii z Číny. Niektorí jasne vnímajú, ako sa kvôli imigrácie mení ich okolie či napríklad kvalita poskytovaných verejných služieb.

Ozýva sa volanie po budovaní múrov

Spoločnosť a politici sa začínajú štiepiť podľa toho, aká hrozba je pre nich najviac znepokojujúca. Socialisti sa tak zameriavajú najmä na Čínu a jej vplyv na zamestnanosť, liberálom zasa často vadia agresívne kroky Ruska, konzervatívne uvažujúci ľudia sa najviac obávajú islamu a vlny utečencov. Ozýva sa stále hlasnejšie volanie po budovaní nových múrov, mnohí volajú po návrate k tradičnej európskej kultúre.

Lenže podľa Politica by riešenie malo spočívať v pravom opaku. Nepotrebujeme nové múry, ale "novodobú verziu moreplavcov zo Španielska a Portugalska, ktorí posunuli Európu až na hranicu vtedy známeho sveta".

Boj s čínskym ekonomickým vplyvom by tak mal spočívať hlavne v našich investíciách za hranicami Európy, a to najmä v centrách budúceho technologického rozkvetu. Teda v strednej a juhovýchodnej Ázii.

Na ruské dezinformačné kampane by sme mali reagovať presunom tohto bojového poľa priamo do Ruska. A problém s utečencami a teroristami je najlepšie riešiť "novou agresívnou zahraničnou politikou, ktorá by vedela efektívne riešiť problémy občianskej vojny v Líbyi a Sýrii". Inak povedané, EÚ by mala prestať s "importom nestability a zamerať sa na export stability".

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 10:18:16 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:19