Reuters
StoryEditor

Británia v problémoch: Čo mala byť ich najväčšia výhra, môže byť po brexite najväčšia pasca

28.08.2018, 19:00
Podľa analýzy denníka Financial Times budú Briti musieť znovu vyjednať najmenej 759 dohôd so 168 štátmi, len aby Británia zostala aspoň v pozícii, v ktorej je teraz.

Ak sa Británii nepodarí s Európskou úniou vyrokovať novú podobu budúcej spolupráce, ocitne sa v právnom vzduchoprázdne. Koncom marca totiž naraz prestanú platiť stovky medzinárodných zmlúv a dohôd, ktoré sú pre Britániu zásadné.

Už na budúci rok v marci prestanú platiť dohody a zmluvy, ktoré počas posledných desaťročí prerokovala Európska únia a ktoré sa vzťahujú tiež k fungovaniu ostrovného štátu. Tie sa týkajú všetkého od leteckého spojenia cez Atlantik, opráv jadrových elektrární až po dovoz liekov a potravín.

Čas na dohodu sa kráti

Británia síce môže skúsiť oprášiť svoje pôvodné dohody spred roka 1973, kedy sa stala členom EHS, predchodcu Európskej únie, ale mnohé z nich budú zastarané. Ďalšie rovno neexistujúce.

Čas sa pritom rýchlo kráti. Na dokončenie finálnej odchodovej dohody Británie z EÚ ostávajú nanajvýš už len tri mesiace. Napriek tomu je táto zmluva zatiaľ stále v nedohľadne.

Aj pokiaľ by sa ju predsa len podarilo ešte narýchlo pripraviť, nie je zaručené, že prejde schvaľovaním v britskom parlamente.

Britská vláda sústavne potvrdzuje, že má v úmysle odísť z EÚ ku dňu 29. marca 2019, teda vo chvíli, keď vyprší dvojročná lehota po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy. Práve v tento deň v roku 2017 britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow osobne odovzdal britský rezignačný list do rúk predsedu Európskej komisie Donalda Tuska.

Rokovania medzi Britániou a EÚ postupujú pomaly a v súčasnosti nie je pravdepodobné, že bude vôľa všetko ešte viac naťahovať a lehotu na prípravu finálnej dohody predĺžiť.

Krásne nové dohody

"Jednou z výhod vystúpenia Británie z EÚ je, že budeme môcť nadväzovať obchodné dohody so štátmi po celom svete, lepšie, než má v súčasnosti EÚ," povedal politický námestník na britskom ministerstve pre veci odchodu z EÚ Martin Callanan v rozhovore pre MF DNES tento rok v júli.

To však nebude žiadna jednoduchá úloha. Podľa analýzy denníka Financial Times budú Briti musieť znovu vyjednať najmenej 759 dohôd so 168 štátmi, len aby Británia zostala aspoň v pozícii, v ktorej je teraz.

Za posledné desaťročie Európska únia ako celok dohovorila zmluvy popísané na stovkách tisícov strán, ktoré sa zaoberajú v podstate všetkými aspektmi fungovania štátu. Od pravidiel pre letecké spojenie medzi Európou a USA cez rybolov vo vodách pri pobreží Južnej Ameriky až po poľnohospodársku obchodnú výmenu s Islandom.

Časový tlak

Tieto dohody navyše Británia bude vyjednávať pod časovým tlakom. Prinajmenšom niektoré štáty tiež budú chcieť využiť situáciu a v nových zmluvách získať výhody, ktoré teraz nemajú. Nemusí sa im to síce podariť, ale už len to, že to skúsia, bude pre Britániu znamenať ďalšie časové zdržanie a nutnosť vynaložiť vyššie úsilie na to, aby nová dohoda bola podpísaná.

Napríklad Rusi sa nijako netaja tým, že z dočasne oslabenej Británie skúsia vyťažiť čo najviac. "Ruská diplomacia je známa svojimi tvrdými vyjednávačmi. Tiež sme na to patrične hrdí," povedal jeden z ruských diplomatov na otázku, či sa Britániu pokúsia využiť. Po nedávnej afére dvojitých otráv bojovým jedom novičok, z ktorých britská vláda viní práve Rusko, navyše na ruskej strane nebude veľká vôľa robiť ústupky a kompromisy.

Ako nový štát

"Najbližšie prirovnanie, ktoré pre situáciu Británie po tvrdom brexite môžeme použiť, je vznik nového štátu. Je to ako začínať takmer od nuly," hovorí bývalý právnik britskej vlády Andrew Hood, ktorý teraz pôsobí v súkromnej advokátskej firme.

Z viac ako siedmich stoviek zmlúv sa takmer tristo týka bilaterálnych obchodných dohôd, ďalšie dve stovky upravujú medzinárodnú spoluprácu v oblastiach, ako je zdieľanie citlivých údajov alebo protikorupčné pravidlá.

Len čisto po praktickej stránke bude každá dohoda predstavovať početné a opakované zahraničné cesty po celom svete.

Každá zmluva sa bude musieť otvoriť a preštudovať. Právnici britskej vlády potom začnú nadväzovať kontakty so svojimi partnermi v každej konkrétnej krajine, dohovárať stretnutia, opakovane na ne cestovať, postupovať vo vyjednávaní a úspešne ich ukončovať.

"Hovoríme o obrovskom počte komplexných dokumentov," hovorí niekdajší britský vyslanec pri EÚ David Hannay. "Množstvo práce, ktoré by ich všetky nahradilo, je nepredstaviteľné."

Británia i EÚ sa už začali pripravovať na možnosť, že nastane takzvaný tvrdý brexit, teda že Británia odíde bez dohody, ktorá bude upravovať jej budúci vzťah voči EÚ.

Brusel už vydal sériu 68 dokumentov, ktoré popisujú následný stav v mnohých oblastiach vrátane bezpečnosti, energetiky alebo obchodu. Podobné "návody" Británia začala zverejňovať minulý týždeň, posledný z celkom asi osemdesiatich má byť vonku do konca septembra. V nich už Británia počíta s tým, že bude aj naďalej zdieľať niektoré pravidlá EÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:51