Reuters
StoryEditor

Nestlé vyrába zdravé potraviny na mieru, využíva k tomu testy DNA

03.09.2018, 19:30
Autor:
mtmmtm
Projekt s názvom Welness Ambassador odštartoval v Japonsku, kde má momentálne okolo stovky tisíc užívateľov, ktorí posielajú fotografie svojho jedla cez aplikáciu Line.

Švajčiarsky potravinový gigant Nestlé posúva zdravú stravu na novú úroveň. Spoločnosť testuje ľudskú DNA, pomocou technológií a umelá inteligencia potom ľuďom zostavuje stravovacie plány na mieru. Pilotného projektu sa v Japonsku zúčastňuje zhruba 100 tisíc ľudí.

Spoločnosť Nestlé naskočila na svetovú vlnu záujmu o zdravé stravovanie a využíva pri tom najmodernejšiu technológiu. Pomocou umelej inteligencie, testov ľudskej DNA a tiež obyčajnej ľudskej "posadnutosti" fotografovaním svojho jedla im vytvára zdravé výživové doplnky na mieru.

Zmeny v životnom štýle

Projekt s názvom Welness Ambassador odštartoval v Japonsku, kde má momentálne okolo stovky tisíc užívateľov, ktorí posielajú fotografie svojho jedla cez aplikáciu Line. Okrem toho si pomocou špeciálnej domácej sady odoberajú krv a zasielajú ju odborníkom spoločnosti za účelom testovania DNA.

Tí potom s pomocou umelej inteligencie vykonajú analýzu stravovacích návykov klienta a odporučia zmeny v životnom štýle a špeciálne doplnky stravy.

Agentúra Bloomberg uvádza, že program môže používateľa stáť až 600 dolárov ročne. Účastníci v rámci neho dostávajú kapsule s čajmi bohatými na živiny, smoothies a ďalšie produkty bohaté na vitamíny.

V rámci programu odborníci tiež odhalia náchylnosť k ochoreniam, ako je cukrovka alebo vysoká hladina cholesterolu. Projekt predstavuje významný posun nadnárodného giganta Nestlé smerom k zdravej strave.

Švajčiarska firma so 152 ročnou tradíciou tak reaguje na trendy vo svete, najmä na klesajúci dopyt po sladkostiach, s ktorými si väčšina ľudí výrobcu spája.

Výživou k lepšiemu životu

V Japonsku, ktoré sa vzhľadom k vysokej priemernej dĺžke dožitia svojich obyvateľov potýka s problémami spojenými so starnutím populácie viac, ako ostatné krajiny, je zdravá životospráva jedným z veľkých tém. "Zdravotné problémy spojené s jedlom a výživou sa stali veľkým problémom," povedal Bloombergu Kozo Takaoka, šéf japonskej pobočky Nestlé. "Nestlé sa s tým musí potýkať na globálnej úrovni a urobiť z toho našu misiu pre 21. storočie."

Nestlé sa súčasne snaží ťažiť z rastúceho záujmu o tzv. Nutraceutiká, potravinárske prísady, ktoré sú spracované a balené ako liečivá alebo doplnky k zdravému životnému štýlu. Na japonskom trhu pritom volí individuálny prístup, kvôli tamojšej spotrebiteľskej skepse voči masovo vyrábaným produktom.

Bývalý generálny riaditeľ švajčiarskej spoločnosti Peter Brabeck-Letmathe vydal v minulom roku knihu s názvom Výživou k lepšiemu životu, v ktorej predstavil svoju ideu stravovania za pomoci vedy. Aj keď už sa z Nestlé stiahol, firma jeho víziu realizuje ďalej.

Brabeck-Letmathe vo svojich vyjadreniach pre server Quartz zdôraznil, že "jedlo na mieru" predstavuje budúcnosť. Podľa neho je jedným z hlavných cieľov potravinárskeho priemyslu vývoj novej generácie gastronomických produktov, ktoré by mohli zabrániť niektorým chorobám, aby vôbec prepukli.

Niektorí odborníci sú však voči individuálnym stravovacím plánom skeptickí a zdôrazňujú predovšetkým ich psychologický efekt. Personalizovaná diéta nie je podľa nich natoľko nutná a pôsobí iba ako placebo. Ak ľudia veria, že ich urobí zdravšími, pravdepodobne sa to skutočne stane.

01 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 02 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-05 05:30:00 - Feat.: - Title: Microsoft neplánuje poľaviť na poli umelej inteligencie. Chce s AI pomôcť firmám, ale aj bežným ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:19