StoryEditor

Kakaovníky napadli škodce. Cena čokolády oproti vlaňajšku vystrelila

04.09.2018, 00:00
Kritickú situáciu pestovateľov kakaových bôbov majú pomôcť vyriešiť odolnejšie odrody kakaovníkov.

Farmári z Pobrežia Slonoviny pocítili dosah klimatických zmien či strát spôsobených plesňami a ďalšími škodcami na vlastnej koži. V júni tohto roka musel v dôsledku týchto problémov najväčší svetový producent kakaa vyrúbať stromy na tisíckach hektárov. Ak to bude pokračovať, hrozí, že Slovák, ktorý podľa štatistík skonzumuje ročne viac než 4 kilogramy čokolády, cukroviniek a kakaového prášku, o pár rokov na pultoch predajní nájde svoje obľúbené sladkosti obmedzene alebo za mimoriadne vysoké ceny. Už dnes si čokoládu kupujeme o 4,2 percenta drahšiu ako pred rokom a podľa najnovších štúdií v priebehu niekoľkých dekád hrozí jej celosvetový deficit.

Kakaovníky totiž nemajú dobré klimatické podmienky na vývoj, čo môže spôsobiť ich postupný úbytok. Ak sa prognózy naplnia, zákazníci budú musieť siahať čoraz hlbšie do svojich peň...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:00