Elon MuskReuters
StoryEditor

Na Muska sa sypú žaloby. Investori ho vinia z manipulácie s cenami akcií

08.09.2018, 00:00
Autor:
mtmmtm
Musk šokoval 7. augusta investorov vyhlásením, že uvažuje o stiahnutí akcií Tesly z burzy.

Elon Musk čelí kvôli svojim nedávnym plánom na stiahnutie Tesly z burzy minimálne siedmim žalobám. Jednu z posledných na neho podal Andrew Left, investor, ktorý špekuloval na pokles cien akcií automobilky.

V HNtelevízii sme sa v júli 2018 rozprávali o situácii v Tesle s analytikom Revue Priemyslu Martinom Jesným:

​Muska viní z účelovej manipulácie s cenou, ktorej jediným cieľom podľa neho bola likvidácia špekulantov - takých, ako je on sám.

Musk šokoval 7. augusta investorov vyhlásením, že uvažuje o stiahnutí akcií Tesly z burzy. Od tej doby čelí minimálne siedmim žalobám, uviedla agentúra Reuters.

"Financovanie je zaistené," napísal vtedy šéf automobilky Tesla na svoj Twitter. Za jednu akciu ponúkal 420 dolárov, čo bolo oveľa viac, ako bola ich hodnota na burze. Akcie na ambiciózny plán reagovali nárastom o zhruba desatinu svojej hodnoty.

Obavy z manipulácie

Aj preto sa objavili obavy z možnej účelovej manipulácie s ich cenou. O aktivity Muska sa začala zaujímať aj americká agentúra SEC, ktorá dohliada na obchodovanie firiem na burzách.

Musk v rovnaký deň na sociálnu sieť napísal, že "podpora od investorov je potvrdená" a "za jedinú príčinu neistoty je možné považovať nevyhnutné hlasovania akcionárov."

Musk otočil

Po pár týždňoch sa však situácia zmenila. Otázky ohľadom zdroja financovania prípadnej transakcie, ktorá by stála niekoľko desiatok miliárd dolárov, a nepresvedčivé reakcie šéfa Tesly poslali hodnotu akcií spoločnosti na pôvodnú hranicu.

Musk potom 24. augusta na korporátnom blogu Tesly oznámil, že akcie zostanú na burze. Zdôvodnil to negatívnou reakciou zo strany investorov, ktorí sú pre neho "extrémne dôležití".

Čelí niekoľkým žalobám

Kvôli svojmu počínaniu teraz čelí niekoľkým žalobám. Jednu z posledných na neho podal investor Andrew Left, ktorý tvrdí, že cieľom Muskovho plánu bola od začiatku len likvidácia burzových špekulantov, ktorí vsádzali na pokles cien akcií Tesly.

Tento typ investorov využíva tzv. techniku ​​predaja nakrátko (short-selling). Postup využívajú obchodníci, ktorí predpokladajú, že dôjde k výraznému poklesu ceny určitej komodity a chcú na ňom zarobiť. Vo väčšine prípadov si komoditu za odplatu zapožičia, okamžite ju predajú tretej strane a potom, čo jej cena klesne, ju odkúpi späť.

"Musk zmanipuloval cenu akcií Teslu pomocou objektívne nepravdivých príspevkov na Twitteri," citovala Lefta agentúra Reuters. Vo svojej žalobe Left usiluje o kolektívnu reprezentáciu investorov, ktorí podobne ako on obchodovali s podielmi Tesly v období medzi siedmim až 17. augustom.

Musk týchto špekulantov dlhodobo kritizuje na Twitteri, nedávno sa im vysmieval aj parodickým videom. Na pokles akcií Tesly sadil aj Left, ktorý teraz jej šéfa žaluje a tvrdí, že "Muskove oznámenie nepravdivých a zavádzajúcich informácií poškodilo okrem týchto špekulantov aj tých, ktorí dúfali, že cena akcií porastie".

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:24