Utečenci, ktorí o azyl požiadali v Taliansku, majú zabezpečené ubytovanie až do vybavenia svojich žiadostí. Zároveň dostanú jedlo, hygienické potreby a oblečenie. Kritici však často upozorňujú na zlú kvalitu talianskych prijímacích stredísk. Dva mesiace po vyplnení žiadosti môžu prisťahovalci začať pracovať. Nezamestnaní jedinci v prijímacích centrách dostávajú 75 eur mesačne, teda dve a pol eura na deň. Tí, ktorí sa prijímacie centrá rozhodnú opustiť, na tieto dávky už nárok nemajú.Reuters
StoryEditor

Talianska ekonomika nie je v dobrej kondícii, nezvládne ani miernu recesiu, tvrdí ekonóm Cottarelli

09.09.2018, 16:27
Autor:
TASRTASR
Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny a vyhliadky na ekonomický kolaps Ríma by zrejme výrazne poškodili finančnú a politickú stabilitu v celom regióne.

Talianska ekonomika nie je v dobrej kondícii. Bývalý riaditeľ oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) pre fiškálne záležitosti Carlo Cottarelli tvrdí, že je taká krehká, že aj mierna recesia by pre ňu znamenala nebezpečenstvo.

Talianska vláda v októbri predstaví návrh rozpočtu pre rok 2019, čím nastaví svoje ekonomické a fiškálne plány pre rok 2019. Investori budú pozorne vyhodnocovať rozpočet.

Mnohí sa obávajú, či euroskeptickí lídri koaličných strán naplnia svoje sľuby týkajúce sa zvýšenia výdavkov, ktoré povedú k zvýšeniu rozpočtového deficitu a verejného dlhu, alebo či budú ochotní akceptovať sľuby, ktoré dal Rím Bruselu ohľadom znižovania deficitu.

"Problémom Talianska je, že podľa mňa nezvládne ani malú recesiu," povedal Cottarelli v rozhovore pre CNBC. Cottarelli, ktorý je známy svojou podporou úsporných opatrení, bol v rokoch 2008 až 2013 riaditeľom oddelenia MMF pre fiškálne záležitosti a v júni sa takmer stal dočasným premiérom Talianska.

Na otázku, či by prípadná globálna recesia v 2. polroku znamenala nebezpečenstvo pre Taliansko, Cottarelli odpovedal: "To si myslím."

"Problémom je, že sme nezačali znižovať verejný dlh v pomere k HDP dostatočným tempom," uviedol Cottarelli. "Ak dlh klesá, a potom príde nejaký šok, je možné, že dlh prestane klesať, ale nezačne rásť. Ale nie sme v tejto situácii, a preto sme zraniteľní," dodal.

Predloženie hospodárskych plánov a rastových prognóz pre rok 2019 bude kľúčovým momentom pre populistickú taliansku vládu.

Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny a vyhliadky na ekonomický kolaps Ríma by zrejme výrazne poškodili finančnú a politickú stabilitu v celom regióne.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:26