GoogleReuters
StoryEditor

Technologické giganty budú platiť, rozhodol Európsky parlament

12.09.2018, 00:00
Europoslanci dnes schválili návrh smernice o autorských právach.

Dnes Európsky parlament na zasadnutí v Štrasburgu rozhodol o schválení smernice o ochrane autorských práv, ktorá od základov zmení pohľad na využívanie obsahu v online prostredí. Po novom by totiž vyhľadávače a platformy, ako napríklad Google či Facebook, mali za zdieľanie autorských diel tvorcom – teda napríklad vydavateľstvám – platiť.

"Je to dobrý signál pre náš tvorivý priemysel v Európe," vyhlásil parlamentný spravodajca Axel Voss potom, čo poslanci prijali jeho návrh v pomere 438 ku 226 hlasom.

Kontroverzná téma

Už v úvode hlasovania zákonodarcovia neprijali návrh zamietnuť celú smernicu. O kontroverznosti témy svedčilo viac ako 250 pozmeňovacích návrhov.

Ďalším krokom bude vyjednanie konečnej podoby normy s členskými štátmi a Európskou komisiou, ktorú bude EP znovu schvaľovať hlasovaním.

Príjmy mali doteraz len internetové spoločnosti

Internetové giganty doteraz zobrazovali časť obsahu iných autorov, médií či vydavateľských domov bezplatne. A pritom inkasovali príjmy tečúce z reklamy bez toho, aby časť odviedli tvorcom, ktorí znášali všetky náklady na vytvorenie obsahu.

Po schválení smernice, ktorá chce zneužívaniu postavenia technologických firiem zabrániť, bude týmto praktikám koniec a príjmy z reklamy sa budú musieť pomocou špeciálne zriadeného fondu podeliť medzi obe zúčastnené strany. Prehliadače tak budú po novom môcť diela využívať len na základe licencie, ktorú im autori udelia.

Chceli iné riešenie

Veľké firmy z chystaných zmien priveľmi nadšené nie sú. „Vždy sme verili, že existuje lepšia cesta ako táto,“ uviedla Alžbeta Houzarová, PR manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Vysvetlenie smernice o ochrane autorských práv (v angličtine):

Okrem návrhu smernice Európskeho parlamentu existuje ešte odlišné znenie vytvorené Radou EÚ. Po dnešnom hlasovaní čakajú návrh ďalšie úpravy. „Začne sa proces rokovaní, ktoré majú za cieľ tieto dve pozície zblížiť a vytvoriť jedno finálne znenie,“ uviedla Janka Burdová, riaditeľka Komunikačného odboru ministerstva kultúry.

01 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila 02 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca 03 - Modified: 2024-02-29 12:59:58 - Feat.: - Title: Europoslanci prijali plán na ochranu európskeho trhu s energiou, pomôžu tak domácnostiam pri výkyvoch cien 04 - Modified: 2024-02-29 10:10:27 - Feat.: - Title: TikTok už čoskoro stíchne. Kvôli autorským právam stratí hudbu aj od Taylor Swift, Billie Eilish či The Weeknda 05 - Modified: 2024-02-01 08:49:15 - Feat.: - Title: Politológ: Blaha ide zarábať, Sulík zas na politický dôchodok. A Ódora podľa Beňovej nevedeli, kam upratať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:39