Jaguar Land RoverPeter Mayer
StoryEditor

Šéf Jaguar Land Rover: Zlá dohoda o brexite môže ohroziť desaťtisíce miest

11.09.2018, 23:13
Autor:
TASRTASR
Britský automobilový priemysel, ktorý zamestnáva 850 tisíc ľudí, je v prevažnej miere je v rukách zahraničných vlastníkov a je závislý od dodávateľských a distribučných sietí rozprestretých po celom svete, ale predovšetkým po EÚ, ktorá je jeho najväčším exportným trhom.

Zlá dohoda o brexite môže stáť automobilový priemysel desaťtisíce pracovných miest a ohroziť produkciu najväčšej britskej automobilky Jaguar Land Rover (JLR), varoval jej šéf Ralf Speth.

Dodal, že v tejto chvíli nevie, či závody firmy budú môcť bezprostredne po vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ) fungovať.

Speth upozornil, že automobilka nebude môcť vyrábať, ak colné kontroly po brexite spôsobia, že sa z diaľnice vedúcej z a do juhoanglického prístavu Dover, ktorá sa používa na transport súčiastok, stane pre zápchy "parkovisko".

"Tisíce pracovných miest sa stratili z dôvodu dieselovej politiky a tieto čísla sa vyšplhajú do desaťtisícov, ak nebudeme mať správnu dohodu o brexite," uviedol Speth. "V tejto chvíli neviem ani to, či naše výrobné závody v Británii dokážu fungovať do 30. marca."

Britský automobilový priemysel, ktorý zamestnáva 850 tisíc ľudí, je v prevažnej miere je v rukách zahraničných vlastníkov a je závislý od dodávateľských a distribučných sietí rozprestretých po celom svete, ale predovšetkým po EÚ, ktorá je jeho najväčším exportným trhom.

Podľa Spetha je slobodný prístup k jednotnému trhu EÚ pre Jaguar Land Rover, ktorý vlani vyrobil takmer tretinu z 1,67 milióna áut vyprodukovaných v Británii, rovnako dôležitým pre jeho biznis, "ako sú kolesá pre naše autá".

Takisto varoval, že dlhodobý problém s nízkou produktivitou v Británii sa môže ešte spojiť s dohodou o brexite, ktorá zníži konkurencieschopnosť krajiny.

Jaguar Land Rover, ktorý otvára závod na Slovensku, tvrdí, že už teraz je pre automobilku výroba lacnejšia v zahraničí. "Výroba napríklad vo východnej Európe je o tisíce libier lacnejšia než v Solihulle a aké rozhodnutia budem nútený urobiť, keď brexit bude znamenať nielen, že sa zvýšia náklady, ale aj to, že nedokážeme vyrábať autá načas a za predpokladané náklady?" Dodal, že akékoľvek problémy na hraniciach ohrozia výrobu.

01 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 02 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest 03 - Modified: 2024-03-07 11:58:24 - Feat.: - Title: Nová baterkáreň má vyrásť aj pod Zoborom. Nitriansky Jaguar mal viacero scenárov, teraz ukázal prvé plány 04 - Modified: 2024-02-27 11:49:03 - Feat.: - Title: Ľudia v automotive chýbajú extrémne. Je to obrovské riziko pre Volvo, tvrdí šéf automobilového zväzu 05 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:08