Reuters
StoryEditor

Koniec dvojitej kvality potravín je bližšie. Európsky parlament ju dnes odmietol

13.09.2018, 14:09
Autor:
ČTKČTK
Urobil tak prijatím správy slovenskej europoslankyne Oľgy Sehnalovej v pomere 464 ku 69 hlasom, 17 zákonodarcov sa zdržalo.

Európsky parlament dnes vyzval Európsku komisiu k vypracovaniu prísnejšej legislatívy, ktorá by z vnútorného trhu odstránila problém dvojitej kvality výrobkov v rovnakom balení. Urobil tak prijatím správy slovenskej europoslankyne Oľgy Sehnalovej v pomere 464 ku 69 hlasom, 17 zákonodarcov sa zdržalo.

"Európsky parlament dnes povedal, že praktiku dvojakej kvality ako takú odmieta a chce ju mať na čiernej listine smernice o nekalých obchodných praktikách, ktorá sa v súčasnosti pripravuje na revíziu," povedala poslankyňa českým novinárom o hlavnom posolstve práve prijatej správy.

Ako je to s dvojitou kvalitou potravín? Porovnali sme štyri výrobky zo Slovenska a Rakúska

​Tá sa zdá byť reakciou na prístup Európskej komisie (EK), že "tu a tam a za určitých okolností to môže byť povolená praktika", dodala.

Ešte pred hlasovaním Sehnalová predvídala, že výsledok napovie, či ďalšie legislatívne riešenie tohto problému bude spočívať v striktnom zákaze nekalých praktík, alebo pripustí akési legitímne dôvody pre pokračovanie doterajšej praxe.

Tá dovoľuje ponúkať spotrebiteľom na východe EÚ identicky vyzerajúce značkové produkty, avšak s výrazne odlišným zložením. Sama však usiluje o to, aby chystané zmeny v pravidlách EÚ neponechali žiadne "zadné vrátka".

"Tváriť sa, že rozdielne produkty v rovnakom obale sú rovnaké, je nelegálne. EK je odhodlaná pracovať proti týmto nekalým praktikám," sľúbil v rozprave eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis. "Všetci európski spotrebitelia by - bez ohľadu na to, kde žijú - mali mať rovnaký prístup k rovnako kvalitným výrobkom," vyhlásil. 

Musia platiť spoločné pravidlá

Rozprava, podobne ako hlasovanie, vyznela ako jasná podpora Sehnalovej, ktorá s dvojitou kvalitou výrobkov zápasí už dlhšie ako sedem rokov. "Je to vysoko výbušná téma. Vypovedá o rovnosti a spravodlivosti na trhu," vyhlásila na úvod debaty.

"Podarí sa nám zbaviť Európy dvoch rýchlostí, ak sa zbavíme výrobkov dvojakej kvality - s iným zložením u nás a v západnej Európe," vyhlásil bulharský socialista Momcilo Nekov. "Na spoločnom trhu musia platiť spoločné pravidlá," zdôraznil slovenský europoslanec Ivan Štefanec. "Na východe je vo výrobkoch viac cukru, tuku a soli, a to nie je zdravé," pridala sa jeho krajanka Jana Žitňanská.

"Pred rokom (predseda EK Jean-Claude) Juncker hovoril, že nesmú byť občania EÚ kategórie A a B - napriek tomu ale klamlivé praktiky stále existujú. Určite nechceme vnucovať jednotný produkt celej Európe, ale nemôžeme tolerovať nepoctivé správanie," povedal taliansky europoslanec Nicola Danti.

"Podľa Junckera by v EÚ nemal byť rozdiel medzi severom a juhom, východom a západom. Ale v potravinách rozdiely máme. Nemožno to akceptovať," poznamenal slovinský poslanec za zelených Igor Šoltés.

Sehnalovú podporili aj ďalší zástupcovia Česka. "Nie je možné, aby v EÚ existovali spotrebitelia druhej kategórie, ktorým sú určené menej kvalitné výrobky. Kľúčové je konať, čas beží. Dúfam, že prejdeme od slov k činom," zdôraznila Dita Charanzová (ANO). "Spotrebiteľ je podvádzanie. Nejde len o potraviny, ale aj o čistiace a hygienické výrobky," poznamenal Jiří Maštálka (KSČM). "Všetci rozumieme, že rovnaký obal má obsahovať rovnaký výrobok, aj keď EK trvalo toľko rokov, než to pochopila. Som rada, že v tom zohrala úlohu ČR a kolegyne Sehnalová," povedala Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Výhrady europoslancov

Zazneli ale i výhrady. "Lokálne preferencie je nutné rešpektovať," apelovala francúzska nacionalistka Mylene Troszczynskiová a varovala, že zvýšené náklady nebudú v prospech spotrebiteľov. "Zákon nemožno písať komunistickým jazykom," vytkol Sehnalovej poľský euroskeptik Dobromir Sośnierz.

"Nesúhlasím s tým, aby sa všetko zakázalo, ani si nie som istý, či máme všetko zjednocovať, pretože to bude znamenať dodatočné náklady," uviedol nemecký ľudovec Andreas Schwab. Ten argumentoval, že rybie prsty vyzerajú rovnako, hoci môžu obsahovať inú rybu v Portugalsku či v Poľsku.

"Rovnaké pravidlá musia platiť pre všetkých. Všetci sme Európania. Je neprijateľné, aby tu boli rozdielne výrobky v rovnakom obale," oponoval francúzsky socialista Eric Andrieu. "Nie je to o potravinách, ale o viere, že Východoeurópania si lepšiu kvalitu nezaslúžia," nahneval sa bulharský konzervatívec Angel Džambazki nad "koloniálnou mentalitou".

Sama Sehnalová pripúšťa, že ešte nie je dobojované - a väčší oriešok ako EK môže pri vytváraní nových predpisov na ochranu spotrebiteľa predstavovať postoj členských štátov, medzi ktorými by českí predstavitelia mali čo najintenzívnejšie usilovať o získanie spojencov.

01 - Modified: 2022-05-05 14:49:48 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec bude vyšetrovať používanie softéru Pegasus 02 - Modified: 2022-04-17 19:06:15 - Feat.: - Title: Ovplyvní to výsledok volieb? Európsky parlament chce naspäť peniaze, ktoré spreneverila Marine Le Penová 03 - Modified: 2022-04-08 07:49:07 - Feat.: - Title: Nehovorme o sociálnej Európe, kým rómske deti umierajú na podvýživu, hovorí Nicholsonová 04 - Modified: 2022-03-09 08:40:26 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sa spojili, odsudzujú slová Uhríka: Robí hanbu celému Slovensku 05 - Modified: 2022-03-07 10:24:29 - Feat.: - Title: Malá revolúcia pre vodičov? Do dvoch rokov má pribudnúť úplne nová diaľničná známka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:27