Donald TrumpReuters
StoryEditor

Žiadna dohoda nehrozí. Trump nariadil, aby pripravili ďalšie clá na čínsky tovar

14.09.2018, 19:45
Autor:
ČTKČTK
Obdobie konzultácií pred zavedením ciel na čínsky tovar skončilo minulý týždeň a Trump už skôr uviedol, že clá budú zavedené čoskoro.

Americký prezident Donald Trump nariadil svojim spolupracovníkom, aby pokračovali v príprave na zavedenie ciel na čínsky tovar, ktorého hodnota dovozu dosahuje 200 miliárd dolárov ročne, hoci sa americký minister financií Steven Mnuchin snaží obnoviť s Čínou rokovania o vyriešení obchodnej vojny. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informované zdroje.

Podporenie amerických akcií

Obdobie konzultácií pred zavedením ciel na čínsky tovar skončilo minulý týždeň a Trump už skôr uviedol, že clá budú zavedené čoskoro.

Oznámenie nového kola ciel sa však oneskorilo, pretože vláda zvažuje niektoré revízie v reakcii na verejné konzultácie, uviedli zdroje.

Trump sa vo štvrtok kvôli čínskym clám stretol so svojimi najvyššími obchodnými poradcami.

Rokovania sa podľa zdrojov zúčastnili minister financií Mnuchin, minister obchodu Wilbur Ross a obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer.

Pred štvrtkovým rokovaním sa Trump pochválil na Twitteri, že má v spore s Pekingom navrch a necíti tlak na vyriešenie sporu.

Jeho komentár zmiernil optimizmus investorov z návrhu americkej vlády na začatie ďalšieho kola rokovaní s Pekingom. Stredajšia správa, že USA sa usilujú o obnovenie rokovaní, podporila americké akcie aj rozvíjajúce sa trhy.

Trump: Ďalšie clá sú pripravené

Spojené štáty začali obchodnú vojnu s Čínou začiatkom júla zavedením 25-percentnú ciel na čínsky tovar v objeme 34 miliárd dolárov. Od tej doby sa táto suma zvýšila zhruba na 50 miliárd dolárov. Čína v odvete zaviedla clá v rovnakej výške na rovnaký objem amerických výrobkov.

Trump medzitým pohrozil, že okrem ciel na tovar za 200 miliárd USD pripravuje ďalšie clá, ktoré by sa týkali tovaru za 267 miliárd dolárov. To by znamenalo, že clu bude podliehať takmer všetok čínsky dovoz do USA.

Trump minulý týždeň uviedol, že tieto clá sú pripravené. Vláda však zatiaľ nezverejnila zoznam tovaru, aby sa k nemu mohla vyjadriť verejnosť.

Doterajšie snahy o ukončenie obchodného sporu medzi USA a Čínou vždy skončili neúspechom. Predstavitelia oboch krajín sa v rámci formálnych rozhovorov stretli štyrikrát, naposledy v auguste.

Biely dom sa snaží clami zvýšiť tlak na Peking, aby znížil obchodný prebytok so Spojenými štátmi. Viní tiež Peking z krádeže duševného vlastníctva amerických spoločností.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:51