StoryEditor

Lacnejšiemu benzínu na našich pumpách by najviac mohol pomôcť Trump, hovorí analytik

18.09.2018, 19:00
Za akých okolností by mohli ceny pohonných hmôt klesať? 

Ceny benzínu na slovenských pumpách v uplynulých týždňoch rástli, až sa dostali na takmer štvorročné rekordy. S analytikom X-trade Brokers Kamilom Borosom sme sa rozprávali o tom, či môžeme očakávať ďalší rast a kde sú jeho príčiny. 

​Dôvodom je v prvom rade rast cien ropy, ktorá v poslednom období dvakrát atakovala 80 dolárov za barel. Boros v tomto smere vidí krátkodobé ale aj dlhodobé faktory, ktoré spôsobili nárast. 

Ceny ropy rastú dlhodobo

z krátkodobého hľadiska je to jednak hurikánová sezóna v USA a sankcie voči Iránu. "Spojené štáty sa v poslednom čase niekoľkokrát vyjadrili, že chcú, aby Irán v čase platnosti sankcií nevyvážal žiadnu ropu," vysvetľuje Boros s tým, že v predchádzajúcom sankčnom období ropu od Iránu kupovali najmä Čína a India. 

Z dlhodobého hľadiska Boros pripomína situáciu z roku 2016, kedy bol veľký prebytok ropy. "Tento prebytok sa podarilo odbúrať. Nerovnováha na trhu sa odstránila a to je ten dôvod, prečo cena ropy z dlhodobého hľadiska rastie," vysvetľuje analytik. 

Do nadchádzajúceho obdobia nevylučuje, že ropa prekoná hranicu 80 dolárov za barel. To sa podľa neho môže udiať na základe troch faktorov. Pripomína však, že sa nedeje nič zásadné a z pohľadu cien pohonných hmôt u nevidí dôvod na paniku. 

"Cena ropy by mala v najbližších týždňoch skôr stagnovať. Ekonomiku to nejako zásadne nepoškodilo, ten rast cien ropy nebol nejaký prudký," hovorí Boros a dodáva, že "sa nedeje nič strašné."

Dočkáme sa lacnejšieho benzínu?

Je teda možné, že ceny benzínu a nafty na našich pumpách budú v najbližšom období stagnovať prípadne mierne rásť. Boros však hovorí, že za určitých okolností by mohlo dôjsť aj k výraznejšiemu poklesu cien ropy a teda aj pohonných hmôt na našich pumpách. 

Pomôcť by tomu mohol americký prezident Donald Trump a jeho opatrenia. Analytik je však skepitcký a hovorí, že "sa to zrejme nestane."

Aké opatrenia by mohol americký prezident zaviesť, aby sme za benzín ušetrili sa dozviete v rozhovore. 

01 - Modified: 2024-04-18 06:32:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, trhy ovplyvňuje dopyt aj situácia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-16 19:44:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 03 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 04 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti 05 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:59