AppleReuters
StoryEditor

Apple má ambiciózny plán. Investuje do zabijaka škodlivých emisií

19.09.2018, 18:30
Autor:
emoemo
Prostredníctvom záchrany mangrovových lesov chce v priebehu dvoch rokov zadržať až 17 tisíc ton oxidu uhličitého.

Najcennejšia svetová spoločnosť Apple chce investovať bližšie nešpecifikovanú sumu do ekologického projektu v Kolumbii.

Prostredníctvom záchrany mangrovových lesov chce v priebehu dvoch rokov zadržať až 17 tisíc ton oxidu uhličitého. To je zhruba toľko, koľko vyprodukujú vozidlá užívateľov aplikácie Apple Maps za najbližších desať rokov.

Mangrovy rastú na rozhraní súše a mora a ide v podstate o obojživelné stromy. Pri prílive sú takmer zatopené a pri pri odlive im z vody vytŕčajú korene. Sú tiež domovom mnohých živočíchov. Projekt na ich záchranu vedie nezisková organizácia Conservation International.

Zadržia desaťkrát viac 

Podľa nej sú mangrovové lesy spolu s ďalšími mokraďami schopné zadržať až desaťkrát viac oxidu uhličitého ako pozemné lesy. To z nich robí veľkého pomocníka v boji s klimatickými zmenami, informuje server Quartz. Projekt Conservation International plánuje pokryť mangrovovým porastom 17 tisíc hektárov v delte rieky Sinu.

Štúdia z roku 2016 preskúmala prípad miznutia mangrovových stromov. Zistila, že väčšina z nich bola vyrúbaná kvôli pestovaniu ryže, paliem alebo zväčšovaniu plochy k lovu rýb.

Vedci tvrdia, že na odvrátenie klimatických zmien nestačí len obmedziť množstvo skleníkových plynov, ktoré vypúšťame do atmosféry. Je tiež potrebné zbaviť sa časti oxidu uhličitého, ktorý už vo vzduchu je.

Existujú rôzne "technológie záporných emisií", ktoré v tom môžu pomôcť: zalesňovanie nových plôch a obnovenie pôvodných lesov je jednou z nich.

Energia z obnoviteľných zdrojov

Apple, ktorý na záchranu kolumbijských mangrovov poslal peniaze, tento rok tiež informoval, že všetka elektrina, ktorú v 45 krajinách sveta spotrebuje, pochádza z obnoviteľných zdrojov. Sčasti za tým stoja nižšie náklady na zelenú energiu, časť tohto posunu je ale treba pripísať aj kampaniam ekologických aktivistov.

Napríklad kampaň Click Clean z dielne organizácie Greenpeace požaduje od technologických firiem, aby splnili svoje sľuby v oblasti udržateľného rozvoja. Z tohto hľadiska má pred sebou Apple ešte dlhú cestu, ak chce znížiť emisie zo všetkej spotrebovanej energie.

01 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 04 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:09