Reuters
StoryEditor

Taliansky úrad začal vyšetrovať poplatky za batožinu v spoločnosti Ryanair

24.09.2018, 11:06
Autor:
TASRTASR
Podľa talianskeho úradu je príručná batožina "základným prvkom prepravy".

Taliansky úrad pre hospodársku súťaž začal vyšetrovať rozhodnutie leteckej spoločnosti Ryanair o účtovaní poplatkov za príručnú batožinu, ktorú úrad označil za "základnú" položku cestujúcich.

Od novembra si budú môcť neprioritní zákazníci najväčšej nízkonákladovej leteckej spoločnosti v Európe vziať na palubu bez poplatku len jednu "malú osobnú tašku", ako je kabelka, či taška s laptopom. Ostatná batožina, aj príručná, teda vrátane malého kufra do 10 kg, pôjde do podpalubia a za poplatok vo výške až 8 eur.

Môže ísť o nekalú obchodnú prax

Podľa talianskeho úradu je však príručná batožina "základným prvkom prepravy". Takže Ryanair a všetci ostatní dopravcovia by mali zahrnúť jej cenu do ceny leteniek, uviedol úrad vo vyhlásení, z ktorého citovala talianska tlač.

Dodal, že nová politika Ryanairu by mohla byť považovaná za nekalú obchodnú prax, pretože deformuje konečnú cenu letenky a neumožňuje jej skutočné porovnanie s cenami iných leteckých spoločností.

Podnetom pre vyšetrovanie bola sťažnosť talianskeho združenia spotrebiteľov.

"Ak sa potvrdia nespravodlivé obchodné praktiky ohľadne príručnej batožiny v spoločnosť Ryanair, mala by odškodniť všetkých klientov, ktorých sa to týka," uviedlo spotrebiteľské združenie Codacons vo svojom vyhlásení.

Problémy aeroliniek

Vyšetrovanie v Taliansku je ďalšou negatívnou správou pre Ryanair, ktorý zasiahli štrajky pilotov a palubných sprievodcov vo viacerých štátoch Európy.

A ďalší úder mu zasadili akcionári, keď na nedávnom výročnom valnom zhromaždení síce opätovne zvolili za predsedu predstavenstva Davida Bondermana, ale iba so 70,5 percentami hlasov, čo je pokles oproti minulému roku, keď získal 89,1 percenta hlasov.

"Otázky týkajúce sa podnikateľského modelu a riadenia spoločnosti predstavujú hrozbu pre akcionárov," povedal predseda jednej z akcionárskych skupín, lokálneho írskeho dôchodkového fondu.

Ryanair ale oponuje, že žiadny zákazník nemá právo na "neobmedzenú príručnú batožinu".

A vo vyhlásení uviedol: "Z bezpečnostných dôvodov väčšina lietadiel na krátkych linkách nemá miesto na palube pre dve batožiny pre každého zákazníka."

Letecká spoločnosť tiež informovala, že bude spolupracovať s talianskym úradom pri vyšetrovaní.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:05