Arca Capital
StoryEditor

Ostrý súboj silných hráčov. Čech Bakala žaluje Slováka Krúpu pre vydieranie vo výške pol miliardy korún

25.09.2018, 19:49
Autor:
ČTKČTK
Žaloba uvádza, že sa finančník Krúpa pokúsil donútiť investora Bakalu, aby zaplatil desiatky miliónov dolárov za ukončenie kampane "štvavého obťažovania, očierňovania a zasahovania do jeho podnikateľskej činnosti".

Investor Zdeněk Bakala podal na amerických súdoch žalobu na slovenského podnikateľa Pavla Krúpu pre pokus získať vydieraním 500 miliónov českých korún (19,5 milióna eur).

ČTK o tom dnes informovala Bakalova spoločnosť BM Management, ktorá ho zároveň mediálne zastupuje. Krúpa žalobu zatiaľ bližšie nekomentoval, žalobu chce najprv zanalyzovať s právnikmi. Žaloba bola podaná podľa amerického zákona proti vydieraniu a korupcii.

"Štvavá kampaň"

Žaloba uvádza, že sa Krúpa pokúsil Bakalu donútiť, aby zaplatil desiatky miliónov dolárov za ukončenie kampane "štvavého obťažovania, očierňovania a zasahovania do jeho podnikateľskej činnosti".

Pri organizácii tohto nátlaku mal Krúpovi napomáhať Adam Swart, šéf americkej spoločnosti špecializujúcej sa na klamlivú komunikáciu s verejnosťou a protestné akcie na objednávku.

Táto kampaň podľa žalobného spisu eskalovala po tom, čo Bakala vydieranie Krúpu odmietol. Od novembra 2017 do konca leta 2018 potom Krúpa a Swartova spoločnosť Crowds on Demand spolupracovali na narušení osobných a podnikateľských vzťahov Zdeňka Bakalu, uvádza spis.

Podľa žaloby Krúpa a Crowds on Demand obťažovali množstvom nevyžiadaných telefonátov a rozoslali stovky e-mailov so lživými obvineniami obchodným partnerom aj osobným kontaktom Bakalu, vrátane osobností z neziskových organizácií a jednej z popredných amerických univerzít.

Zinscenované demonštrácie

V rovnakom čase firma Crowds on Demand podľa žaloby platila komparzistov, aby sa vydávali za protestujúcich demonštrantov falošnej organizácie, ktorá o sebe tvrdí, že vystupuje v mene českých robotníkov.

Títo 'pseudoprotestující' vraj zinscenovali hlučné, provokujúce demonštrácie pred domovom Bakalu v Spojených štátoch. Žaloba ďalej odkazuje na facebookove stránky, za ktorými možno vysledovať Krúpovu firmu Arca Capital, a ktoré sú plné vyhrážok smrťou Bakalu, či už zastrelením, obesením, ubitím či odseknutím hlavy.

Krúpa žalobu nekomentoval

Krúpa žalobu zatiaľ bližšie nekomentoval, avšak podľa jeho hovorkyne Barbory ​​Hanákovej ide o snahu Zdeňka Bakalu vylepšiť svoju povesť v USA.

"Na rozdiel od Českej republiky, kde je oprávnene kritizovaný zo všetkých strán, či už verejnosti alebo politikov, v USA si Bakala zakladá na povesti čestného obchodníka. Preto mu nie je pohodlné, keď je na jeho podvody poukazované aj tu," povedala pre ČTK. Podľa nej je to inšpirácia pre ďalšie Bakalove oslabenie.

Hanáková tiež pripomenula, že Krúpa po Bakalovi žiada minimálne 50 miliárd korún za jeho aktivity v OKD. "Štát a nájomníkov totiž pripravil Bakala o sumu 150 miliárd, ktoré neoprávnene vyviedol z OKD a neoprávnene získal z bytov OKD," uviedla.

Kauza okolo OKD

Bakala, bývalý spolumajiteľ ťažobnej firmy OKD, sa postupne zbavuje aktív v Česku. Z veľkých majetkov mu tu patrí napríklad vydavateľstvo Economia (vydáva Respekt, Ekonóm a Hospodárske noviny).

Krúpa sa dlhodobo angažuje v kauze OKD. Rolou Bakalu v OKD sa v súčasnosti zaoberá aj vyšetrovacia komisia. Bakala, ktorý žije vo Švajčiarsku, sa pred komisiu odmieta dostaviť. Komisia podľa Bakalu nie je nestranná a svojím zameraním zasahuje do prebiehajúceho súdneho konania.

Krúpa vlani okrem iného chystal pred sídlo Bakalu vo švajčiarskom Nyone zvolať demonštráciu ľudí poškodených "vytunelováním" OKD.

Krúpa oznámil, že na akciu očakáva záujem tisícov ľudí, predovšetkým baníkov z OKD a nájomníkov bývalých baníckych bytov, náklady chcel sám uhradiť. Úrad mesta Nyone ale neudelil povolenie v takom termíne a rozsahu, ako Krúpa požadoval. Akcia sa tak neuskutočnila.

01 - Modified: 2023-11-28 10:46:04 - Feat.: - Title: Vydieranie s obrazmi Andyho Warhola. Proces s exsiskárom a podnikateľom v kauze má pokračovať 02 - Modified: 2023-08-30 08:35:34 - Feat.: - Title: Indonézska polícia zadržala desiatky podvodníkov, ktorí vydierali Číňanov na diaľku 03 - Modified: 2023-08-23 13:06:18 - Feat.: - Title: Krajský súd zamietol odvolanie Petra Tótha voči rozsudku za vydieranie novinárky 04 - Modified: 2023-06-28 10:30:00 - Feat.: - Title: Len dvadsaťročný muž zneužíval malých chlapcov. Do svojich osídel ich lákal cez TikTok 05 - Modified: 2023-02-21 13:03:15 - Feat.: - Title: Na tomto fronte Putin už prehral
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:44