Reuters
StoryEditor

Najväčšia firma na trhu kryptomien chce na burzu

27.09.2018, 21:23
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Bitmain Technologies potvrdila svoj záujem o vstup na burzu.

Jedna z najvplyvnejších, najkontroverznejších a najuzavretejších spoločností na trhu kryptomien prvýkrát odhalila svoje účtovníctvo.

Ťažiar virtuálnych mien Bitmain Technologies zverejnil dnes svoju prvú výsledkovú správu, v ktorej tiež potvrdil svoj záujem o primárnu ponuku akcií na hongkonskej burze cenných papierov. Správa prichádza po mesiacoch špekulácií o plánoch firmy na vstup na burzu a o jej možnej zraniteľnosti po tohtoročnom prepade hodnoty digitálneho majetku, uviedla agentúra Bloomberg.

Spoločnosť Bitmain založili miliardári Ťi-chan Wu a Micree Zhan v roku 2013. Je jednou z najväčších firiem, ktoré sa vynorili po rozmachu digitálnych aktív.

Firma je najväčším prevádzkovateľom ťažobných zoskupení na ťažbu Bitcoinu, v rámci ktorých členovia kombinujú svoje kapacity a delia sa o výnosy, a dominantným dodávateľom strojov na ťažbu virtuálnych mien.

Má tak obrovský vplyv na globálny kryptomenový ekosystém, čo je pozícia, ktorá trápi členov kryptomenovej komunity, ktorí pohŕdajú tým, čo pripomína centralizáciu moci.

Vo finančnom vyhlásení dnes firma odpovedala na hlavné otázky o svojom finančnom zdraví v čase, keď ceny Bitcoinu a ďalších kryptomien prudko klesli. V prvej polovici tohto roka Bitmain vykázal čistý zisk 742,7 milióna dolárov.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlani sa zisk zvýšil až deväť krát. Príjmy stúpli desaťnásobne na 2,8 miliardy dolárov. Predaj ťažiarskeho hardvéru sa na celkových príjmoch podieľal 94,3 percentami. Na konci júna majetok firmy v kryptomenách predstavoval 886,9 milióna dolárov a na celkovom majetku sa podieľal približne 28 percentami.

Firme, ktorá je hlavným dodávateľom čipov pre ťažbu a podľa analytikov Sanford C. Bernstein vlani kontrolovala zhruba 85 percent tohto trhu, tiež rastie počet klientov.

Ešte pred tromi rokmi mala 6000 klientov, na konci roku 2017 to bolo už 46 000 klientov. Na konci júna potom ich počet ďalej stúpol na viac ako 80 000.

V posledných mesiacoch sa však objavili dohady o udržateľnosti prudkého rastu Bitmainu. Tohtoročný prepad cien virtuálnych mien ohrozuje ako ziskovosť ťažobných operácií, tak dopyt po čipoch, ktoré firma predáva ďalším ťažiarom. Zosilnela tiež konkurencia na trhu ťažiarskeho zariadení.

Bitmain je síce teraz obľúbencom na trhu, jeho primárna ponuka akcií však bude veľkým testom toho, či investori považujú virtuálne meny za dočasný módny výstrelok alebo inováciu, ktorá sa udrží.

Vstup firmy na burzu, s ktorým súvisí množstvo požiadaviek na zverejnenie informácií, môže tiež pomôcť obmedziť nepriehľadnosť tohto odvetvia.

Firma zatiaľ nespresnila, koľko by chcela získať z ponuky alebo aká je jej cieľová hodnota. Podľa informovaných zdrojov by z podielu chcela získať až tri miliardy dolárov. Nedávny záujem investorov o podiel vo firme ju ohodnotil na 12 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:01