Justin Trudeau a Donald TrumpTASR/AP
StoryEditor

Kanada a USA sa dohodli na reforme Severoamerickej dohody o voľnom obchode

01.10.2018, 07:02
Autor:
ČTKČTK
V reakcii na prvé, ešte neoficiálne správy o dosiahnutí dohody posilnil kanadský dolár na štvormesačné maximum.

Kanada, Spojené štáty a Mexiko dospeli k dohode o zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), ktorá sa premenuje na dohodu medzi USA, Mexikom a Kanadou (USMC).

Oznámili americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizerem a kanadská ministerka zahraničia Chrystie Freelandová v spoločnom vyhlásení. V reakcii na prvé, ešte neoficiálne správy o dosiahnutí dohody posilnil kanadský dolár na štvormesačné maximum.

"Je to dobrý deň pre Kanadu," povedal o dohode kanadský premiér Justin Trudeau po odchode z mimoriadneho rokovania vlády s tým, že ďalšie podrobnosti uvedie neskôr.

Kabinet sa podľa agentúry AFP zišiel len dve hodiny pred termínom, ktorý stanovil Washington pre uzavretie rokovaní o reforme NAFTA, a komuniké o dosiahnutí dohody bolo vydané 90 minút pred vypršaním lehoty.

Kanadskí vyjednávači medzitým pracovali celý víkend so svojimi kolegami vo Washingtone, aby na poslednú chvíľu pripravili zmenu obchodnej dohody, zahŕňajúcu USA, Kanadu a Mexiko. Jej reforma bola jedným z kľúčových volebných sľubov terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spoločné vyhlásenie sľubuje, že USMC ponúkne pracujúcim, roľníkom, chovateľom a podnikateľom vysoko kvalitnú obchodnú dohodu, ktorá povedie k "slobodnejším trhom, férovějšímu obchodu a robustnému hospodárskemu rastu v regióne". Dohoda má tiež "posilniť strednú vrstvu, vytvoriť dobre platené pracovné miesta a poskytnúť nové možnosti takmer pol miliarde ľudí".

"Je to dobrá noc pre Mexiko i pre Severnú Ameriku," napísal na twitteri mexický minister zahraničia Luis Videgaray. 

Americkí predstavitelia majú podľa agentúry Reuters v úmysle podpísať novú dohodu koncom novembra, potom má byť predložená Kongresu na schválenie.

Sama dohoda však v noci na dnes zverejnená nebola a zatiaľ sa vie len málo podrobností, poznamenala AFP. Dohoda podľa médií počíta s väčším prístupom USA na kanadský trh s mliekom, Kanada sa zase domohla istej ochrany pred clami na vývoz kanadských áut do Spojených štátov. Zostať má doterajší systém riešenia obchodných sporov, ale aj americké clá na kanadskú oceľ a hliník.

Spojené štáty a Mexiko už koncom augusta oznámili, že sa spolu dohodli na texte novej dohody s tým, že ak bude mať Kanada záujem, môže sa k nim pripojiť. V piatok USA a Mexiko plánovali zverejnenie textu svojej obchodnej dohody. Tento krok bol však odložený kvôli snahe Ottawy a Washingtonu o dosiahnutie dohody.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:00