HN/Peter Mayer
StoryEditor

Škode hrozí prudký prepad zisku, unikol graf z neverejného rokovania

01.10.2018, 12:48
Autor:
redred
Do dvoch rokov môže prevádzkový zisk firmy klesnúť z vlaňajších rekordných 1,6 miliardy eur až na polovicu.

Najväčšia česká automobilka Škoda Auto môže čeliť prudkému prepadu prevádzkového zisku. Hrozí, že sa v priebehu dvoch rokov zníži z 1,6 miliardy eur až na polovicu. Ukázal to graf, zachytený na neverejnom rokovaní firmy. Firma to označuje za špekulácie.

Škoda Auto vykazuje rekordné výsledky, to sa však v priebehu dvoch rokov môže radikálne zmeniť.

Ako informovali české Hospodárske noviny, do dvoch rokov môže prevádzkový zisk firmy klesnúť z vlaňajších rekordných 1,6 miliardy eur až na polovicu.

Ukázal to graf, ktorý sa nemal dostať na verejnosť. Na neverejnom rokovaní firmy ho zachytil automobilový pretekár a člen tímu Škoda Motorsport Ole Christian Veiby a snímku zverejnil na Instagrame. Automobilka s ním ten istý deň rozviazala spoluprácu.

Riziková varianta

Škoda Auto na informácie reagovala slovami, že ide o rizikovú variantu, s ktorou firma musí pracovať v rámci plánovania svojej stratégie.

Tento rok by mal byť podľa uniknutého grafu ešte nadštandardný, prepad hrozí od budúceho roka, kritický by mohol byť až rok 2020.

Dôvody prepadu

České Hospodárske noviny špekulujú o dôvodoch možného negatívneho vývoja. Tých sa ponúka hneď niekoľko. Napriek enormného dopytu v čase konjunktúry naráža automobilka na kapacity svojich tovární.

Počas jesene nebude firma schopná dodať desiatky tisíc vozidiel kvôli prieťahom pri získavaní osvedčenia z prísnejšieho merania emisií. Škoda necháva stáť autá na odstavných parkoviskách.

​Obrovské peniaze zhltnú investície do elektromobility, spôsobené prechodom k úspornejšej doprave po kauze Dieselgate. Počas piatich rokov Škoda vydá až 50 miliárd korún na elektromobilitu. Situáciu vo firme neuľahčilo ani odbory, ktoré si presadili zvýšenie miezd o 12 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:10